Pokemon Paradijs
Pokemon Paradijs
De Site
Welkom
Nieuws (site)
Nieuws (media)
Pokedex (GS)
Pokedex (DP)
Pokemon Les
Pokemon Gekte
Links
Tekenfilm
Afleveringen
Titelsongs
Pokéraps
Pikachu's Jukebox
Karaokémon
Team Rocket
Speelfilms
Koopvideo's
Plaatjes
Kleurplaten
Tekenles
3D Plaatjes
Icoontjes
Bewegende Plaatjes
Achtergronden
Ruilkaarten (TCG)
Sets/kaarten
Decks
Spelregels
Valse kaarten
Verzamelen
Topps
Burger King
Danone
Flippo's
Munten
Postzegels
Stickers (Merlin)
Stickers (Artbox)
Nintendo Games
Gold/Silver
Pinball
Stadium
Snap
Pokémon mini
Online Games
Woordzoeker
Schuifpuzzel
Memory
Galgje
Pikachu Skateboard
CD's/CD-roms
2.B.A. Master
The First Movie
The First Movie (2)
Pokémon 2000
Pokémon 3
Totally Pokémon
Pokémon X
Pokémon 3 (NL)
De Reis van Johto (NL)
Pkmn Project Studio
Contact
E-mail

Bron: Televizier, februari 2000

De Pokémon komen er aan!

Gameboy-monsters veroveren de wereld

De Pokémon werden geboren in een computerspel, maar inmiddels zijn de virtuele monsters allang uit de gameboy gekropen en aan een invasie van de wereld begonnen. In Japan en Amerika zijn de Pokémon een hype en het lijkt erop dat ook Nederland voor de bijl gaat. De etalages van speelgoedwinkels puilen uit met Pokémon-spullen, de televisieserie is razend populair en de bioscoopfilm Is in aantocht. Nederlanders: bereid u voor, want hier komen de Pokémon!

Het succesverhaal van Pokémon begint in 1996. De Japanse software-ontwer-pers Satoshi Tajiri en Tsunekazu Ishihara beginnen met een karig budget aan de ontwikkeling van een nieuw spel voor computerspelfabrikant Nintendo's gameboy (een draagbare spelcomputer). Bedenker Satoshi Tajiri baseerde het spel op zijn jeugdhobby: het verzamelen van insecten. Hij combineerde insecten met de monsters uit japanse televisieseries. Pokémon is het japanse woord voor 'Pocket Monsters'. Pokémon is een verzamelnaam voor 151 verschillende wezens met elk een eigen uiterlijk, eigen krachten en talenten (de één kan elektrische stoten uitdelen, de ander beschikt over een giftig gas). De speler reist door een fantasiewereld als Pokémon-trainer. Het is de bedoeling om de Poké-mon te bejagen, vangen, trainen en ruilen met de andere trainers. Als je de virtuele monsters hebt gevangen, kan je ze krachtiger maken en nieuwe trucjes Ieren. Naast de 151 Pokémon zijn er nog negen andere personages in het spel: medetrainers, maar ook vijanden.

Handel in kaarten
Wat begon als een normale computergame, mondde uit in een wereldwijd fenomeen. Al snel kropen de monstertjes uit de krappe behuizing van de gameboy en er ontstond een uitgebreid commercieel offensief om zo veel mogelijk geld uit de hype te slaan. Strips, kaartenspelen, poppen, kleding, een succesvolle televisieserie (sinds 11 september te zien op FOX Kids) en zelfs een bioscoopfilm (vanaf april in de Nederlandse bioscopen). Vooral de kaarten zijn immens populair: kinderen willen hun collectie zo compleet mogelijk hebben en daarom is er een levendige handel ontstaan. De Pokémon-gekte waaide in eerste instantie van Japan over naar de Verenigde Staten, maar inmiddels is ook Europa bezig voor de bijl te gaan. De totale omzet van Pokémon-producten bedraagt wereldwijd zes miljard dollar (12 miljard gulden). Het geheim van Pokémon is dat het spel een enorm scala aan mogelijkheden biedt: er zijn ongeveer 160 karakters die allemaal een eigen uiterlijk en identiteit hebben. De uitgebreide groep karakters biedt natuurlijk ook een enorm commercieel perspectief: 160 karakters betekenen 160 soorten kaarten. 160 soorten poppen, enzovoort. Dat is nogal wat, als je bedenkt dat een andere grote kinderhype als de Teletubbies bijvoorbeeld maar vier poppetjes kent.

De eerste rechtszaak
Het is de droom van Satoshi Tajiri om een Disneyland-achtig Pokémon-pretpark te beginnen. Zijn doel is dat Pokémon de hype overleeft en een vaste plaats krijgt in kinderhartjes over de hele wereld. Of dat gaat gebeuren is de vraag; een vergelijkbaar succesverhaal als de Power Rangers stortte als een kaartenhuis in elkaar. Bovendien steken in Amerika de eerste problemen de kop op. Door grootscheepse fraude met nepkaarten en valse poppen weigeren sommige winkeliers Pokémon-spullen te verkopen. En ook de eerste Pokémon-rechtszaak is een feit. Een groep ouders stak de koppen bij elkaar en heeft de Amerikaanse licentichouder van Pokémon-spullen voor de rechter gedaagd. Volgens de boze ouders creëert het bedrijf een ongezonde omgeving voor kinderen. Omdat de ene kaart zeldzamer is dan de andere, blijven kinderen de kaarten kopen in de hoop een uniek exemplaar in handen te krijgen. Hierdoor raken kinderen geobsedeerd door de kaarten en proberen ze te stelen en gaan ermee gokken. Voorlopig is er echter geen enkele aanwijzing dat Pokémon in een negatieve spiraal is beland: de artikelen van Pokémon zijn veruit het best verkochte kinderspeelgoed van 1999. Satoshi Tajiri kan zijn droom dus nog steeds dromen. Maar hij moet ook realistisch zijn: de Pokémon liggen nog steeds dik veertig jaar achter op Mickey Mouse.

Paradijzen
Digimon Paradijs
Dragonball Paradijs
Hamtaro Paradijs
Medabots Paradijs
Sailormoon Paradijs
Yu-Gi-Oh Paradijs
Kleurplaten Paradijs
Reclame
TIP
Pokemon Magazine
Affiliates
Pkmn.startpagina.nl
Team Rocket.nl
Pokemon Wolken
Pokémon Holland
Sinterklaas is jarig
Affiliate?