Pokemon Paradijs
Pokemon Paradijs
De Site
Welkom
Nieuws (site)
Nieuws (media)
Pokedex (GS)
Pokedex (DP)
Pokemon Les
Pokemon Gekte
Links
Tekenfilm
Afleveringen
Titelsongs
Pokéraps
Pikachu's Jukebox
Karaokémon
Team Rocket
Speelfilms
Koopvideo's
Plaatjes
Kleurplaten
Tekenles
3D Plaatjes
Icoontjes
Bewegende Plaatjes
Achtergronden
Ruilkaarten (TCG)
Sets/kaarten
Decks
Spelregels
Valse kaarten
Verzamelen
Topps
Burger King
Danone
Flippo's
Munten
Postzegels
Stickers (Merlin)
Stickers (Artbox)
Nintendo Games
Gold/Silver
Pinball
Stadium
Snap
Pokémon mini
Online Games
Woordzoeker
Schuifpuzzel
Memory
Galgje
Pikachu Skateboard
CD's/CD-roms
2.B.A. Master
The First Movie
The First Movie (2)
Pokémon 2000
Pokémon 3
Totally Pokémon
Pokémon X
Pokémon 3 (NL)
De Reis van Johto (NL)
Pkmn Project Studio
Contact
E-mail

Bron: Noordhollands Dagblad, 15 april 2000

Pokémon, om gek van te worden

Dit spel berooft sommigen echt van hun verstand

Nederland is in de ban van het fenomeen Pokémon. Kinderen en ouders worden er gek van. Een simpel computerspelletje zet de wereld op z'n kop. Op scholen wordt het verboden en op straat vinden berovingen plaats. Basisscholleren lijken door het spel gehersenspoeld, maar de fabrikant weet van de prins geen kwaad.

Net als het grafschrift op een pakje sigaretten dat de gebruiker waarschuwt voor de gevaren van z'n rokertje kent ook een pakje Pokémon z'n bijsluiter. 'Aanbevolen leeftijd tien jaar', staat er in kleine letters op elk setje kaarten. Nét zo verslavend, nét zo gevaarlijk, is de gedachte die zich onwillekeurig opdringt. Want nooit eerder kreeg een spel onze jeugd zó in zijn greep.

Het is pas een halfjaar geleden dat spelletjesfabrikant Nintendo besloot om door middel van een uniek offensief ook Nederland plat te krijgen voor zijn nieuwste Game Boy-cassette. Het buitenland was ons al voor gegaan, maar wisten wij veel. Kosten noch moeite werden gespaard. Honderdduizend stickers van Pokémon, de opvolger van 'classics' als Mario Bros en Donkey Kong, werden op basisscholen verspreid. Er ging een tv-campagne van start, demonstratieteams liepen de drukste winkelcentra af en alle ruim twaalfhonderd Nederlandse speelgoedwinkels werden bezocht. Wereldwijd was er al voor tien miljard gulden aan Pokémon-artikelen omgezet.

Inmiddels kennen we de gevolgen. De veertigduizend in de voorverkoop afgezette speelcassettes (een record) waren weg voordat iemand er erg in had. Inmiddels zijn er al tweehonderdduizend exemplaren van verkocht, zes keer zoveel als van andere prominente Game Boy-spelletjes op jaarbasis wordt afgezet. En daarmee is de toon gezet, want in kinderland is het alleen nog maar Pokémon dat telt.

De gevolgen zijn legio. 's Ochtends voor het naar school gaan zit de jeugd van vijf tot twaalf jaar met de neus voor de buis gedrukt bij Fox Kids. Daarna gaan, of het nu van de leiding mag of niet, de Pokémon-kaarten mee naar school om te ruilen. En 's middags na schooltijd hokt de toekomst van ons land bijeen rond hun Game Boy-versies van de monstertjes. Anders dan de rages rond de Teletubbies en Tamagotchi's, hypes die na een paar maanden alweer waren overgewaaid, is Pokémon ontwikkeld voor een duurzamer relatie met het kind.

Door de afwijkende karakters van de te vangen monstertjes en het grote aantal ervan wordt beoogd de verveling buiten de deur te houden. De bedenkers ervan gaan zelfs zo ver dat ze aan Pokémon een educatieve waarde toekennen.

Nintendo's vice-president Gail Tilden, verantwoordelijk voor productontwikkeling: "Het succes verbijstert ons ook. En dan te bedenken dat we nog maar aan het begin staan van de Pokémon-rage, want er ligt nog een enorm terrein braak. Ons Japanse moederbedrijf heeft pas duizend Pokémon-producten ontwikkeld. Maar het enthousiasme van de spelers kent geen grenzen, en daar moeten we gebruik van maken."

De Game Boy-versie van Pokémon kost fl 79, de Nintendo 64-versie fl 149. Een pakje met elf kaarten kost fl 7,95, een groot pak van 61 stuks fl 29,95. En hoewel daar geen bevestiging van is te krijgen, heeft Nintendo de verdenking op zich geladen een bewuste schaarste aan bepaalde exclusieve kaarten te creëren om de consumptiedrift bij kinderen aan te wakkeren. Spelspecialist Stevanne Auerbach: "Het motto van het spel is 'Gotta catch 'm all'. Het gaat er om ze állemaal te krijgen, en dat betekent: kopen!"

Net als eerder in Japan en de VS gebeurde, is het de kinderen op veel basisscholen inmiddels niet meer toegestaan de speelkaarten mee te nemen. Noodgedwongen wapent het onderwijzerskorps zich tegen de overlast van het spelletje, dat bij menig kind een ongekende hebzucht aanwakkert.

"Het is een monsterlijk spel, echt", verzucht een leerkracht. "Sommige van mijn kinderen herken ik niet meer als ze ermee spelen. Het lijkt wel of ze nergens anders meer over kunnen praten, laat staan denken. Ik vind het een crime. Ik heb meegemaakt dat ik boze ouders in de klas kreeg die zich erover beklaagden dat hun kinderen waren opgelicht tijdens het ruilen op het schoolplein. In gezamenlijk overleg is nu door de schoolleiding besloten Pokémon buiten de deur te houden. Sindsdien is de rust weergekeerd, althans op school. Ik heb niets tegen een rage, maar dit is te gek.

Hoe sterk Pokémon tot de verbeelding spreekt van de jeugd, blijkt ook uit de berichtgeving in de media. Over kinderen die er bijvoorbeeld allang geen been meer in zien een leeftijdgenootje in elkaar te slaan en te beroven van zijn Pokémonkaarten, of tijdens een plaspauze op school vrolijk even alle jaszakken na te lopen op zoek naar dergelijke hebbedingetjes. De politie van Haarlem heeft zelfs al een heuse Pokémon-brigade in het leven geroepen om de jeugd in toom te houden. De politiewoordvoerder: "Rond winkels hangen groepjes oudere kinderen die kaarten willen pikken. Wij zien het als een echt probleem en zullen er extra aandacht aan besteden. Dit spel berooft je echt van je verstand."

Door de aanhoudende vraag naar nieuwe kaarten spelen zich bij net door Nintendo bevoorrade winkels de vreemdste taferelen af. Een middenstander: Ik kijk er echt al niet meer van op als ouders in één keer voor tweehonderdvijftig gulden aan kaarten meenemen. Die zijn murw van het gezeur van hun kinderen en denken in één keer die honger te kunnen stillen.

Massahysterie
De regelrechte massahysterie rond het spel, in 1996 voor het eerst op de Japanse markt geďntroduceerd, maakt het ouders onmogelijk zich er aan te onttrekken. Niemand wil immers van zijn kind een 'outeast' maken. Jeroen (11): Ik had niets meer te doen op het schoolplein. Niemand wilde meer met me spelen. Toen heb ik ook maar een paar kaarten gekocht en kon ik weer met de anderen meedoen.

Spaargeld wordt meteen omgezet in kaarten; er lijkt geen houden meer aan. Bij Nintendo Benelux willen ze geen kwaad woord horen. Waarom wordt Pokémon geweerd van de scholen?, reageert zegsman Frank Rittinghaus. "Integreer het spel in het schoolpakket; de kinderen doen er vaardigheden door op die hen in het latere leven van pas zullen komen. Verbieden is onzin.

En dat stelen dan? "Ach, dat is een onderdeel van het leven. Vroeger werden mijn knikkers ook door oudere kinderen afgepakt."

Paradijzen
Digimon Paradijs
Dragonball Paradijs
Hamtaro Paradijs
Medabots Paradijs
Sailormoon Paradijs
Yu-Gi-Oh Paradijs
Kleurplaten Paradijs
Reclame
TIP
Pokemon Magazine
Affiliates
Pkmn.startpagina.nl
Team Rocket.nl
Pokemon Wolken
Pokémon Holland
Sinterklaas is jarig
Affiliate?