Pokemon Paradijs
Pokemon Paradijs
De Site
Welkom
Nieuws (site)
Nieuws (media)
Pokedex (GS)
Pokedex (DP)
Pokemon Les
Pokemon Gekte
Links
Tekenfilm
Afleveringen
Titelsongs
Pokéraps
Pikachu's Jukebox
Karaokémon
Team Rocket
Speelfilms
Koopvideo's
Plaatjes
Kleurplaten
Tekenles
3D Plaatjes
Icoontjes
Bewegende Plaatjes
Achtergronden
Ruilkaarten (TCG)
Sets/kaarten
Decks
Spelregels
Valse kaarten
Verzamelen
Topps
Burger King
Danone
Flippo's
Munten
Postzegels
Stickers (Merlin)
Stickers (Artbox)
Nintendo Games
Gold/Silver
Pinball
Stadium
Snap
Pokémon mini
Online Games
Woordzoeker
Schuifpuzzel
Memory
Galgje
Pikachu Skateboard
CD's/CD-roms
2.B.A. Master
The First Movie
The First Movie (2)
Pokémon 2000
Pokémon 3
Totally Pokémon
Pokémon X
Pokémon 3 (NL)
De Reis van Johto (NL)
Pkmn Project Studio
Contact
E-mail

Bron: De Gelderlander, 3 maart 2000

Pokémon, meer dan een spelletje

Pokémon is onvergelijkbaar met eerdere rages. Menig ouder zal dat beamen. Want het uit Japan via de VS naar Nederland overgewaaide verzamelspeeltje is zo ondoorzichtig als de pest. Je zou er bijna heimwee naar het flippotijdperk door krijgen. Die in chipszakken verstopte plastic schijfjes met stripfiguurtjes waren leuk om te verzamelen en daarmee was de kous af.

Maar Pokémon is veel méér. Het lijkt wel of je kinderen een andere taal spreken. Zelfs peuters die nog maar net papa en mama kunnen zeggen, gooien er al zonder problemen Pikachu of Charmander uit. Pokémon is vooral véél. Het is een tv-serie, het is een Internetfenomeen, het zijn Game Boys, het zijn tijdschriften, er staat een speelfilm op stapel en het is een grote verzameling kaartjes. Laten we het over de laatste nog eens hebben. Misschien weet u na afloop iets meer.

De speelgoedwinkel heeft ze in voorraad: zakjes met daarin elf verschillende kaarten á f. 7,95. Of startsets voor bijna 25 gulden. Voorlopig moet u het met Engelstalige doen want de deze week uitgebrachte Nederlandse waren binnen één dag uitverkocht. Alleen bij de ongeveer 30 spel- en speciaalzaken in Nederland zijn nog Nederlandstalige kaarten te krijgen, zo meldt de Nijmeegse winkelier Wieser.

Het gaat om drie dingen: verzamelen, ruilen en spelen. Er zijn 150 verschillende Pokémonfiguurtjes in omloop. Het is steeds afwachten wie je aantreft als je het zakje openscheurt.

De kick is om ze allemaal bij elkaar te krijgen en daarvoor zal er geruild moeten worden. Ze bijeen kopen, is schier onmogelijk. Dat verklaart ook waarom een Amerikaanse scholier een schadevergoeding van 1500 dollar (3400 gulden) kreeg, nadat zijn verzameling van 161 kaartjes door een leraar was afgepakt en vervolgens zoekgeraakt. Die vergoeding is het tienvoudige van wat de 11-jarige zal hebben betaald. Op Internet is inmiddels een levendige handel ontstaan: voor een speciale set werd gistermiddag al 1775 dollar (ruim vierduizend gulden) geboden.

Tegelijk met het ruilen, begint het spelen. Want door te spelen, kun je kaarten winnen en dus sneller een complete set vergaren. Er zijn verschillende spelletjes in omloop en ieder houdt er weer zijn eigen varianten op na.

Handjeklap is een veelgespeeld spelletje op het schoolplein. Twee kinderen hebben elk een kaartje in de palm van hun hand. Een speler tikt met de vlakke hand tegen die van de ander en beiden laten hun kaartjes vallen. Welke kant boven ligt van beide kaartjes beslist wie er gewonnen heeft. Die krijgt het kaartje van de ander.

Wie een mooie set bij elkaar heeft verzameld, kan zich opmaken voor het officiële Pokémonspel. Je speelt het met zijn tweeën, elke speler heeft een set van 60 kaarten. Ongeveer de helft bestaat uit verschillende Pokémonfiguurtjes en de rest zijn ondersteunende energie- of evolutiekaartjes. Wie wil winnen, stelt zijn set met zorg samen. Want de ene kaart is de andere niet. Het ene Pokémonfiguurtje bezit bijvoorbeeld de kracht om een ander in slaap te doen sussen, een ander is gewoon heel sterk, weer een ander monstertje neutraliseert een aanval van een bepaalde tegenstander. Elk monster vertegenwoordigt een bepaalde waarde en heeft bepaalde krachten; ze staan keurig vermeld op de kaartjes. Energiekaartjes kunnen een aangevallen monster nieuw leven inblazen; evolutiekaartjes kunnen een monstertje in een ander doen veranderen.Het spel wordt gespeeld door steeds een kaart te trekken uit een stapeltje en die tegenover die van je tegenstander te plaatsen. Wie de kaart met de hoogste punten ophoudt, wint. De prijs is een klaargelegde kaart van de ander. Het spel kent verschillende regels, maar hoofddoel blijft: de complete set verzamelen. Of, zoals het wereldwijde motto van Pokémon luidt: to catch 'em all.

Paradijzen
Digimon Paradijs
Dragonball Paradijs
Hamtaro Paradijs
Medabots Paradijs
Sailormoon Paradijs
Yu-Gi-Oh Paradijs
Kleurplaten Paradijs
Reclame
TIP
Pokemon Magazine
Affiliates
Pkmn.startpagina.nl
Team Rocket.nl
Pokemon Wolken
Pokémon Holland
Sinterklaas is jarig
Affiliate?