Pokemon Paradijs
Pokemon Paradijs
De Site
Welkom
Nieuws (site)
Nieuws (media)
Pokedex (GS)
Pokedex (DP)
Pokemon Les
Pokemon Gekte
Links
Tekenfilm
Afleveringen
Titelsongs
Pokéraps
Pikachu's Jukebox
Karaokémon
Team Rocket
Speelfilms
Koopvideo's
Plaatjes
Kleurplaten
Tekenles
3D Plaatjes
Icoontjes
Bewegende Plaatjes
Achtergronden
Ruilkaarten (TCG)
Sets/kaarten
Decks
Spelregels
Valse kaarten
Verzamelen
Topps
Burger King
Danone
Flippo's
Munten
Postzegels
Stickers (Merlin)
Stickers (Artbox)
Nintendo Games
Gold/Silver
Pinball
Stadium
Snap
Pokémon mini
Online Games
Woordzoeker
Schuifpuzzel
Memory
Galgje
Pikachu Skateboard
CD's/CD-roms
2.B.A. Master
The First Movie
The First Movie (2)
Pokémon 2000
Pokémon 3
Totally Pokémon
Pokémon X
Pokémon 3 (NL)
De Reis van Johto (NL)
Pkmn Project Studio
Contact
E-mail

Bron: De Gelderlander, 2 maart 2000

Schoolregels voor kaartspel

De Nederlandstalige versie van het kaartspel Pokémon is binnen 24 uur uitverkocht. Ook de Engelse kaarten waren al zo populair bij kinderen dat scholen strenge gedragsregels hanteren.

Gedwongen door de huidige Pokémon-gekte hebben basisscholen regels opgesteld die ervoor moeten zorgen dat de kaarten van het spel geen ruzie, onrust of andere incidenten veroorzaken tijdens de onderwijsuren. In het Brabantse Oudenbosch is de directie van De Schakel er zelfs toe overgegaan om de kaarten helemaal te verbieden. Het is een harde maatregel, maar nodig, zegt waarnemend directeur Kamps. De kinderen bij ons op school zijn zo bezig met die kaarten dat de leerprestaties eronder gaan lijden. Ze komen de klas binnen met die dingen en zijn er al weer mee bezig als ze de klas uitgaan.

Op de Pieter de Jongschool in Arnhem-Zuid nemen de leerkrachten de kaarten in, als kinderen ermee spelen. Ouders kunnen ze later weer ophalen.

Marth Smeets van de Arnhemse basisschool De Arcade wil van een verbod juist niets weten. Dan ontken je een deel van het dagelijks leven van de kinderen, vindt hij. Ze zijn er immers heel erg mee bezig. We hebben wel duidelijke afspraken gemaakt. Ze mogen alleen buiten de lesuren met de kaarten spelen. De oudere kinderen is gevraagd de jongere niet uit te kleden. Met het spel kun je namelijk kaarten winnen.

Na de flippo's zijn de Pokémon-kaarten, oorspronkelijk afkomstig uit Amerika, momenteel dé rage onder de jeugd. De pocketmonstertjes waren in setjes van zeven kaarten voor f. 5,95 of f. 7,95 te koop in de Engelse versie. Winkels kregen ze toen al nauwelijks aangesleept.

En nu zijn er dan de Nederlandse kaartjes. Of eigenlijk waren, want die blijken 24 uur na de introductie op dinsdag al vrijwel nergens meer te koop. Van de Nederlandse basisset is vooral de startset van f. 24,95 populair. Die is bestemd voor fanaten die het officiële spel willen spelen. Er zitten meer dan honderd verschillende kaarten in, waaronder veel zeldzame en daarmee gewilde foil-exemplaren (glimmend). Voor sommige kaarten wordt in het grijze circuit zelfs al tot bijna honderd gulden betaald, volgens ingewijden. Dan zijn (waren) er vier verschillende themadecks ŕ f. 24,95 met 64 kaarten. Voor de kleinere portemonnee zijn nog de kleine setjes (f. 7,95) te koop met elf kaarten. Ook daar is een Engelse turbonaam voor: boosterpacks.

Het is niet nodig om het officiële spel te spelen, vertelt Peter Blomenkamp van distributeur 999 Games. Kinderen verzinnen zelf spelletjes. Sommigen gooien de kaarten naar een muur en wie er het dichtst bij ligt mag ze allemaal hebben. Een soort knikkeren dus.

Vanwege de enorme populariteit hebben zich her en der op scholen al incidenten voorgedaan. In Den Haag werd enkele weken geleden een jongen op het schoolplein beroofd van zijn kaarten. En ook op De Arcade, meldt adjunct-directeur Smeets, zijn onlangs twee stapeltjes kaarten verdwenen.

Maar toch is hij niet bang dat de rage verder uit de hand loopt. Het spel heeft juist veel positieve kanten. Er ontstaat communicatie tussen de oudere en jongere leerlingen. Op het schoolplein oogt het allemaal veel rustiger. Er wordt niet door elkaar gerend, maar de kinderen staan als een soort praatgroepjes bij elkaar. En vanwege Pokémon komen ook de eerste knikkers weer voor de dag.

De Arnhemse adjunct wil er niets van weten dat kinderen van minder draagkrachtige ouders buitengesloten dreigen te worden. In ieder geval niet op onze school. Wij zitten in de binnenstad en alle lagen van de bevolking zijn bij ons vertegenwoordigd. Pokémon is een spel voor iedereen en alle continenten. Maar er zijn ook een heleboel kinderen die zich er helemaal niet voor interesseren. En je hebt er veel die volgen om erbij te horen, net als bij het dragen van Nike-schoenen.

Paradijzen
Digimon Paradijs
Dragonball Paradijs
Hamtaro Paradijs
Medabots Paradijs
Sailormoon Paradijs
Yu-Gi-Oh Paradijs
Kleurplaten Paradijs
Reclame
TIP
Pokemon Magazine
Affiliates
Pkmn.startpagina.nl
Team Rocket.nl
Pokemon Wolken
Pokémon Holland
Sinterklaas is jarig
Affiliate?