Pokemon Paradijs
Pokemon Paradijs
De Site
Welkom
Nieuws (site)
Nieuws (media)
Pokedex (GS)
Pokedex (DP)
Pokemon Les
Pokemon Gekte
Links
Tekenfilm
Afleveringen
Titelsongs
Pokéraps
Pikachu's Jukebox
Karaokémon
Team Rocket
Speelfilms
Koopvideo's
Plaatjes
Kleurplaten
Tekenles
3D Plaatjes
Icoontjes
Bewegende Plaatjes
Achtergronden
Ruilkaarten (TCG)
Sets/kaarten
Decks
Spelregels
Valse kaarten
Verzamelen
Topps
Burger King
Danone
Flippo's
Munten
Postzegels
Stickers (Merlin)
Stickers (Artbox)
Nintendo Games
Gold/Silver
Pinball
Stadium
Snap
Pokémon mini
Online Games
Woordzoeker
Schuifpuzzel
Memory
Galgje
Pikachu Skateboard
CD's/CD-roms
2.B.A. Master
The First Movie
The First Movie (2)
Pokémon 2000
Pokémon 3
Totally Pokémon
Pokémon X
Pokémon 3 (NL)
De Reis van Johto (NL)
Pkmn Project Studio
Contact
E-mail


Bron: De Gelderlander, 26 februari 2000

Pokémon voor beginners

Dochter is in de ban van Pokémon. Moeder snapt geen sikkepit van die rare wezentjes. Ze heeft nog even de tijd, want bij Nintendo weten ze zeker dat Pokémon een blijvertje wordt.

Wat is in onze dochter gevaren? Iedere ochtend zit ze aan de buis gekluisterd, want ze wil geen seconde van Pokémon missen. Ze maakt tekeningen van Pikachu en Charmander en zingt vrolijk Gonna catch 'em all mee, voor zover een zevenjarige dat kan reproduceren. Om haar pols zit een Pikachu-horloge. Over de schouder van dochterlief keek moeder een keertje mee; ze snapte er niks van.

Op het schoolplein en in de klas - maar wel vóór de bel om te beginnen gaat, anders wordt de juffrouw kwaad - is het hét gespreksonderwerp. Als basisscholier hoor je er haast niet meer bij, als je niet rondloopt met een pakket kaartjes waarop ze staan afgebeeld. Maar met name voor de ouderen onder ons die de boot hebben gemist: wat is dat nou, Pokémon?

Een uitvinding van Nintendo. Pokémon - een samentrekking van de woorden Pocket Monsters - is een bont gezelschap van 150 fantasiefiguurtjes, beestjes en draakjes met rare namen als Bibor, Glumanda en Taubsi. Het verhaal draait om de jonge held Ash Ketchum, die op zijn tiende verjaardag zijn eerste Pokémon krijgt.

Om Pokémon-Meester te worden, moet hij met de Poké Ball zoveel mogelijk wilde Pokémon - let wel: meervoud en enkelvoud zijn hetzelfde! - vangen en aan zijn team toevoegen. Iedere Pokémon heeft speciale vaardigheden. Primeape kan bijvoorbeeld geweldig kwaad worden en heeft een gevreesde karatetrap in huis. Charmander heeft een vlammende staart en Hitmonchan bokst bliksemsnel. Vechtend en trainend ontwikkelen de Pokémon hun kwaliteiten en evolueren ze.

Op dat verhaal borduren Game Boy- en kaartspelen verder. Nintendo regisseert de opmars van Pokémon ongekend geraffineerd. Stap voor stap rukt Pokémon op. Fox begon met de tv-serie in september. Daarna kwamen de spelen voor de Game Boy in oktober. Vervolgens videobanden, verzamelplaatjes en spelkaarten en andere koopwaar zoals een soort Tamagotchi-Pikachu, cd's, sleutelhangers, poppetjes, pyjama's, horloges en een bult speelgoed. Met Pasen verschijnt in heel Europa de eerste Pokémon-film in de bioscoop.

En dat is nog maar het begin. Nog meer spellen voor de Game Boy zijn in aantocht, Nederlandstalige kaartjes, uitbreidingssets van het kaartspel, nog meer videobanden en bioscoopfilms. Nintendo denkt zijn gouden troef nog zeker een jaar of vijf uit te spelen.

Het gaat op alle fronten hard. Van de VS en Japan tot Australië en nu Europa, de kaarten zijn niet aan te slepen. In de VS nemen de spelkaarten de helft van de hele merchandising voor hun rekening. De Europese verkoopcijfers van het Pokémon-spel voor de Game Boy overtroffen de stoutste verwachtingen. Binnen drie maanden na de lancering zijn er meer dan twee miljoen van verkocht. In Nederland gaat het om tienduizenden stuks.

Pokémon is als een speer van start gegaan en is zonder enige twijfel een blijvertje, zegt Nintendo-topman David Gosen. Wat is het geheim van de smid? De combinatie van Pokémon overwinnen, verzamelen en ruilen. Dat Pokémon een blijvertje is, vinden ook de 140.000 kindertjes - ruim de helft van alle Nederlandse kijkbuiskinderen - die elke ochtend naar de tv-serie kijken.

En wat moeder betreft, mocht ze nog verslaafd raken aan Pokémon, kan ze wellicht ooit meedoen aan een Ultimate PokéMOM-verkiezing. Net als in Amerika. Daar gaven 16.000 moeders, helemaal in de ban van Pokémon, zich op voor de wedstrijd.

Paradijzen
Digimon Paradijs
Dragonball Paradijs
Hamtaro Paradijs
Medabots Paradijs
Sailormoon Paradijs
Yu-Gi-Oh Paradijs
Kleurplaten Paradijs
Reclame
TIP
Pokemon Magazine
Affiliates
Pkmn.startpagina.nl
Team Rocket.nl
Pokemon Wolken
Pokémon Holland
Sinterklaas is jarig
Affiliate?