Pokemon Paradijs
Pokemon Paradijs
De Site
Welkom
Nieuws (site)
Nieuws (media)
Pokedex (GS)
Pokedex (DP)
Pokemon Les
Pokemon Gekte
Links
Tekenfilm
Afleveringen
Titelsongs
Pokéraps
Pikachu's Jukebox
Karaokémon
Team Rocket
Speelfilms
Koopvideo's
Plaatjes
Kleurplaten
Tekenles
3D Plaatjes
Icoontjes
Bewegende Plaatjes
Achtergronden
Ruilkaarten (TCG)
Sets/kaarten
Decks
Spelregels
Valse kaarten
Verzamelen
Topps
Burger King
Danone
Flippo's
Munten
Postzegels
Stickers (Merlin)
Stickers (Artbox)
Nintendo Games
Gold/Silver
Pinball
Stadium
Snap
Pokémon mini
Online Games
Woordzoeker
Schuifpuzzel
Memory
Galgje
Pikachu Skateboard
CD's/CD-roms
2.B.A. Master
The First Movie
The First Movie (2)
Pokémon 2000
Pokémon 3
Totally Pokémon
Pokémon X
Pokémon 3 (NL)
De Reis van Johto (NL)
Pkmn Project Studio
Contact
E-mail


Bron: De Gelderlander, 28 maart 2000

Pokémonkaarten leiden tot verdriet op school De Horizon

DOESBURG - Om ergernis en verdriet te voorkomen heeft basisschool Horizon-stad afgelopen week besloten dat er geen Pokémonkaarten meer mee naar school mogen worden genomen.

De Horizon volgt daarmee het beleid van vele andere scholen in Nederland die eerder tot deze maatregel overgingen.

Aanleiding voor het verbod op De Horizon is het geruzie om de kaarten en het indirecte gevolg dat de rage ouders en kinderen op kosten jaagt omdat de kaarten prijzig zijn.

Nadat er verleden week opnieuw ruzie was ontstaan om mislukte ruils en verdwenen kaarten, besloot de school dat het nu maar afgelopen moest zijn met de Pokemonkaarten. In een weekbrief werden de ouders op de hoogte gebracht van het verbod hun kinderen nog langer Pokemonkaarten mee naar school te laten nemen.

Het geeft alleen maar ellende, zegt locatie-leidster Dies Putter. Van de laagste groepen tot de hoogste groepen zijn ze met de kaarten bezig. Het leidt tot stoer gedrag en we willen vermijden dat kinderen verleid worden om de kaarten in hun bezit te krijgen om erbij te horen.

Pokemonkaarten zijn momenteel geweldig in trek en verdringen daarmee de voormalige rage van het flippo'en. Anders dan de in chips verpakte flippo's gaat het bij de nieuwste rage om een van oorsprong Japanse tekenfilm die als totaalproduct wordt gelanceerd. Via televisie, internet, tijdschriften en gameboys heeft de serie zich zeer populair weten te maken onder de jongeren op de basisschool. Namen als Pikachu, Charmander en Ash Ketchum zijn een normaal onderdeel van de vocabulaire van zes--en zevenjarigen.

Het meest tastbare onderdeel van het product Pokemon wordt gevormd door de kaarten met afbeeldingen van de personages die als ruilmiddel of voor diverse spelletjes kunnen worden gebruikt.De kaarten dienen als inzet voor zeer veel verschillende spelen. Naast handjeklap --een flippo-achtig spel waarbij de kaart met de afbeelding naar boven de winnaar aanwijst-- is er het officiële Pokemonspel, waarbij strategie belangrijk is omdat kaarten een bepaalde kracht vertegenwoordigen die door de ander overwonnen of geneutraliseerd kan worden. Om dit spel te spelen moeten er flink wat kaarten worden verzameld.

En daarmee is ook de kiem gelegd voor de problemen waardoor veel scholen steeds vaker overgaan tot het verbieden van de kaarten op school. De kaarten kopen, om zo de totale verzameling van 150 kaarten in bezit te krijgen, lijkt financieel een onmogelijke opgave omdat de zakjes f. 7,95 kosten voor acht kaarten. Ruilen is dan ook een voor de handliggende mogelijkheid om tot een goede collectie te komen. Alleen heeft dat ruilen er op verschillende scholen toe geleid dat er flinke ruzies ontstaan.

Ook op de Doesburgse basisschool De Wetelaar is besloten dat de kaarten niet openlijk mogen worden gebruikt. Ze mogen ze wel bij zich hebben, maar er mag niet geruild worden en ze mogen ook niet aan elkaar getoond worden, zegt conciërge Schilderman.

Op De Ark, eveneens in Doesburg, heeft het fenomeen nog niet op een dusdanige manier toegeslagen dat ze er beleid op hebben gemaakt. Het leeft natuurlijk wel, maar totnogtoe gaat het niet verder dan het natekenen van de personages, zegt José Lurvink. Dat we hier nog weinig kinderen met de kaarten gezien hebben, ligt mogelijk ook aan het financiële aspect, zegt de locatieleidster.

Het feit dat de kaarten duur zijn, is voor De Horizon ook een reden geweest de kaarten te verbieden in tegenstelling tot de flippo's. Putter: Het verschil met flippo's is dat ze bij de chips inzitten en dat vrijwel iedereen eraan kan komen. Nu hebben we het over een rage waarvan de producten in de winkel moeten worden gekocht. Daarbij ontstaat verschil tussen kinderen die ze wel hebben en zij die ze niet kunnen krijgen. Dat leidt onvermijdelijk tot ellende. Door ze te verbieden willen we een hoop verdriet voorkomen.

Paradijzen
Digimon Paradijs
Dragonball Paradijs
Hamtaro Paradijs
Medabots Paradijs
Sailormoon Paradijs
Yu-Gi-Oh Paradijs
Kleurplaten Paradijs
Reclame
TIP
Pokemon Magazine
Affiliates
Pkmn.startpagina.nl
Team Rocket.nl
Pokemon Wolken
Pokémon Holland
Sinterklaas is jarig
Affiliate?