Pokemon Paradijs
Pokemon Paradijs
De Site
Welkom
Nieuws (site)
Nieuws (media)
Pokedex (GS)
Pokedex (DP)
Pokemon Les
Pokemon Gekte
Links
Tekenfilm
Afleveringen
Titelsongs
Pokéraps
Pikachu's Jukebox
Karaokémon
Team Rocket
Speelfilms
Koopvideo's
Plaatjes
Kleurplaten
Tekenles
3D Plaatjes
Icoontjes
Bewegende Plaatjes
Achtergronden
Ruilkaarten (TCG)
Sets/kaarten
Decks
Spelregels
Valse kaarten
Verzamelen
Topps
Burger King
Danone
Flippo's
Munten
Postzegels
Stickers (Merlin)
Stickers (Artbox)
Nintendo Games
Gold/Silver
Pinball
Stadium
Snap
Pokémon mini
Online Games
Woordzoeker
Schuifpuzzel
Memory
Galgje
Pikachu Skateboard
CD's/CD-roms
2.B.A. Master
The First Movie
The First Movie (2)
Pokémon 2000
Pokémon 3
Totally Pokémon
Pokémon X
Pokémon 3 (NL)
De Reis van Johto (NL)
Pkmn Project Studio
Contact
E-mail


Bron: www.maki.nl, 11 april 2000

Pokémon, de hype waar niemand omheen kan...

Hype
Niemand met kinderen kan er omheen: Pokémon is een hype waar bijna ieder kind vanaf vijf jaar zich met hart en ziel op stort. Niet alleen het spelletje op de GameBoy, de start van dit fenomeen, maar ook de speelkaarten, de afleveringen op tv, het speelgoed dat in grote hoeveelheden op de markt gaat komen en de film, vanaf 20 april in de bioscoop, dragen bij tot deze hype. Een hype overigens die door de fabrikanten voor nog drie jaar gepland staat. Er is, voor kind noch ouder, dus haast geen ontsnappen aan!

Een Japanse tekenfilm...
Ouders en leerkrachten reageren heel wisselend op Pokémon. Op veel scholen zijn de speelkaarten al verboden, omdat ze werden gestolen of grotere kinderen de kleintjes 'uitbuitten' door hun waardevolle kaarten te ruilen tegen minder goede. De typisch Japanse tv-serie (figuren met grote monden en ogen, niet erg mooi getekend) spreken volwassenen niet aan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Disney-video's. Ook het feit dat er met de Pokémons (een samentrekking van 'pocket monsters') gevochten dient te worden, stuit veel ouders tegen de borst. Al dat geweld... En tenslotte de dure speelkaarten, waar kinderen om zeuren en al hun zakgeld aan spenderen.

Verslavend spelletje
Toch moet me hier iets van het hart. Het GameBoy spel is wel degelijk enorm leuk en verslavend. Twee vriendinnen van mij (beiden volwassen, nog nooit eerder verslaafd geweest aan een computerspel) hebben, onafhankelijk van elkaar, minstens een maand lang tot diep in de nacht met Pokémon gespeeld. Het verzamelen en opleiden van de 150 mini-monstertjes, ieder met hun eigen kenmerken, plus- en minpunten, in een grote, virtuele wereld blijkt gewoon erg leuk en spannend. Kinderen, al vanaf zeven jaar, spelen dit Engelstalige, complexe spel op de GameBoy, waarvoor ze toch behoorlijk goed hun best moeten doen.

Speelkaarten
Het kaartspel, met leeftijdssuggestie: vanaf 10 jaar, wordt door jongere kinderen op een heel eenvoudige manier gespeeld. Ze gooien de kaarten op de grond of juist zover mogelijk en de winnaar mag de kaart van de ander hebben. Maar als je het spel speelt volgens de spelregels vergt het het nodige inzicht en strategie om te kunnen winnen. Een spelletje Monopoly doet er absoluut voor onder!

Caterpie wordt metapod
Praktisch ieder kind kent minstens vijftig verschillende Pokémon bij naam. En niet alleen dat: ze weten er ook nog veel over te vertellen. Op welk level Caterpie evolueert in Metapod en wanneer deze weer verandert in Butterfree. Dat een elektrische Pokémon sterker is dan een water-Pokémon. Dat Eevee kan evolueren in Vaporeon, Jolteon of Flareon, afhankelijk van het soort steen dat je hem geeft. Engels of Nederlands, het maakt allemaal niets meer uit.

Creativiteit
Ook de creativiteit wordt door Pokémon aangemoedigd: kleurplaten zijn bij ons thuis niet aan te slepen, speelkaarten worden zelf getekend en geplastificeerd en ook rollenspellen zijn populair. In Julia's favoriete spel, dat ze overigens ook vaak op het schoolplein speelt, is zij Pikachu en spelen zowel vriendjes als vriendinnetjes de rol van andere Pokémon. Tom (8 jaar) is Jigglypuff die goed kan klimmen, Felicia (7 jaar) is Mewtwo die kan vliegen. Bovendien: zowel jongens als meisjes zijn hiermee bezig. Kinderen - die vroeger niet met elkaar omgingen - spelen nu ineens samen Pokémon.

Rijke fantasiewereld
Dit neemt de argumenten van de ouders die tegen deze hype zijn wellicht niet weg. De hobby kan (veel) geld kosten en in de tekenfilms gaat het vaak om het gevecht van de ene Pokémon tegen de andere. Helaas is deze tv-serie ook datgene dat ouders het meeste zien. Hierachter zit een enorme wereld verborgen, die wel degelijk de moeite waard is en waaraan kinderen niet alleen veel plezier beleven, maar die ze ook heel goed begrijpen en waar ze volledig in opgaan. Misschien vormt het feit dat ouders van deze wereld weinig verstand hebben - ook vanwege de ondoorgrondelijke terminologie - juist wel een grote aantrekkingskracht. Een rijke fantasiewereld die alleen kinderen onderling met elkaar delen... Reken maar dat ze hier - als ze volwassenen zijn - met veel plezier op terug kijken!

Paradijzen
Digimon Paradijs
Dragonball Paradijs
Hamtaro Paradijs
Medabots Paradijs
Sailormoon Paradijs
Yu-Gi-Oh Paradijs
Kleurplaten Paradijs
Reclame
TIP
Pokemon Magazine
Affiliates
Pkmn.startpagina.nl
Team Rocket.nl
Pokemon Wolken
Pokémon Holland
Sinterklaas is jarig
Affiliate?