Pokemon Paradijs
Pokemon Paradijs
De Site
Welkom
Nieuws (site)
Nieuws (media)
Pokedex (GS)
Pokedex (DP)
Pokemon Les
Pokemon Gekte
Links
Tekenfilm
Afleveringen
Titelsongs
Pokéraps
Pikachu's Jukebox
Karaokémon
Team Rocket
Speelfilms
Koopvideo's
Plaatjes
Kleurplaten
Tekenles
3D Plaatjes
Icoontjes
Bewegende Plaatjes
Achtergronden
Ruilkaarten (TCG)
Sets/kaarten
Decks
Spelregels
Valse kaarten
Verzamelen
Topps
Burger King
Danone
Flippo's
Munten
Postzegels
Stickers (Merlin)
Stickers (Artbox)
Nintendo Games
Gold/Silver
Pinball
Stadium
Snap
Pokémon mini
Online Games
Woordzoeker
Schuifpuzzel
Memory
Galgje
Pikachu Skateboard
CD's/CD-roms
2.B.A. Master
The First Movie
The First Movie (2)
Pokémon 2000
Pokémon 3
Totally Pokémon
Pokémon X
Pokémon 3 (NL)
De Reis van Johto (NL)
Pkmn Project Studio
Contact
E-mail

Bron: Noordhollands Weekblak, 16 augustus 2000

Jeugd in greep van Pokémon

NOORD-HOLLAND - We kunnen er niet omheen: de Noord-Hollandse jeugd is in de greep van Pokémon. Nee, voor degenen die de wereld van Pikachu, Charmander, Misty en Ash nog vreemd is: het is geen enge ziekte, maar de nieuwe rage. Oh, nee: zeg maar liever fenomeen. Want volgens de importeur Nintendo is Pokémon een blijvertje. Feit is in ieder geval dat de wereld van de 'pocket monsters' (voel je de herkomst?) zelfs de populariteit van Mario overtreft. Wie Mario nu weer is? Pika, pika nog aan toe: onder welke steen ben je vandaan gekropen? Oké dan maar. Vergeet het besnorde loodgietertje, het boegbeeld van 's werelds grootste leverancier van games, Nintendo, dan maar. Maar lees wel deze pagina om bij te blijven. Want voordat je het weet evolueren je kinderen in een Alakazam en weet je niet meer hoe je nog contact moet leggen.

Pokémon is in Japan begonnen als videogame, maar groeide al snel uit tot een fenomeen van ongekende omvang. Inmiddels zijn er wereldwijd zo'n 1500 verschillende Pokémon-producten verschenen, waaronder een bioscoopfilm, muziek CD's, broodroosters en cornflakes. Zelfs hoog boven het aardoppervlak ben ke niet veilig voor Pikachu en Co. De vliegmaatschappij Nippon Airwaus laat al een tijdje drie speciale Pokémon-vliegtuigen rondvliegen om passagiers te vervoeren tussen Tokio en San Francisco.

Yellow-versie

Aan de wieg van het gigantische succes staat het Game Boy spel Pokémon dat in twee verschillende versies is uitgebracht: Pokémon Red en Pokémon Blue. De Yellow-versie volgt binnenkort. En de doelgroep weet al precies dat er een Silver- en Gold-versie is, maar dan moet je wel Japans lezen want dit is de spelcassette uit het land van herkomst.

Voordeel is wel dat in deze cassette alle Pokémon zitten, maar alle pocket monsters tegelijk 'trainen' vinden de kinderen niet zo leuk. Ruilen is leuker.

Een deel van de Pokemon familie bijeen

Uitdaging

Doel van het Game Boy spel is om alle 150 Pokémon te vangen. Maar dit klinkt gemakkelijker dan het is. Sommige Pokémon zijn bijvoorbeeld zo zeldzaam dat je ze maar één keer in het spel tegenkomt. Andere soorten kun je alleen weer in je bezit krijgen door een bepaalde Pokémon te laten evolueren, eh, laten we maar zeggen laten groeien. Sommige Pokémon kom je zelfs helemaal niet in het wild tegen, maar zul je moeten ruilen met een figuur in het spel, of tegen een andere speler.

Nintendo heeft heel slim 75 wezemtjes op de rode (Game Boy) spelcassette gezet en 75 op een blauwe. Dus ben je gedwongen te ruilen met je vriendjes. In de blauwe versie komen bepaalde Pokémon voor die je niet in de rode zult vinden, en vice versa. De trainer die zich dus ten doel heeft gesteld alle 150 Pokémon te verzamelen, zal een andere Pokémon-speler moeten vinden om via het Game Link snoer (kassa f29,95) de Pokémon uit te wisselen. Wie helemaal geen zin heeft om naar al die merkwaardige wezentjes te zoeken, kan de game overigens ook gewoon uitspelen met slechts een stuk of 50 Pokémon in zijn bezit.

Linda en Whitney laten zien hoe je met de Game Link Pokemon kunt uitwisselen van de ene naar de andere Game Boy

Poke Ball

Wil je andere Pokémon verslaan dan moet je gebruikmaken van je eigen Pokémon. Deze 150 verschillende wezentjes wonen in een balletje: de Poke Ball (hoe hebben ze het bedacht) en worden iedere keer sterker als je ze goed behandelt en liefde schenkt. Dan evolueren ze, waardoor ze meer krachten krijgen. Een mooi onderliggend gegeven...

In een van de tekenfilms laat een slechte trainer zijn Charmander draakje in de regen liggen omdat het wezentje niet goed presteerde. Prompt keert het van een vurig vlammetje op zijn staart voorziene draakje zich tegen zijn oude baasje en kiest voor de liefhebbende Ash.

Voor Nintendo is Pokémon een zeer lucratieve business, want behalve de eigen recordverkopen levert de merchandising veel geld op: in mei 1999 was er wereldwijd al voor meer dan vijf miljard dollar aan Pokémon-artikelen verkocht en daar gaat nog heel veel bijkomen, ook al omdat de Pokémon-trein in Europa net is gaan rijden.

In de USA nam het fenomeen een enorme vlucht. Inmiddels zijn alleen in Noord-Amerika al vier miljoen van de Red- en Blue-games verkocht. Een record voor de Game Boy waarbij zelfs Mario wordt verslagen. Auw!

Card Game

Naast Nintendo is een andere belangrijke licentienemer Wizards of the Coast, die de rechten heeft van de Engelstalige versie van de Trading Card Game. Na Magic: the Gathering is Pokémon Wizards tweede goudmijn. Sinds de introductie van het Trading Card Game januari dit jaar, zijn er al meer dan twintig miljoen starterdecks in de USA over de toonbank gevlogen. Het bedrijf moet alles uit de kast halen want in Amerika is onlangs de allereerste uitbreiding voor Pokémon - Jungle en Fossil - alweer uitgebracht.

Dus wie wil scoren op een verjaardag: koop Pokémon! Al is South Park ook heel populair, maar meer bij de wat oudere jeugd die Engels begrijpt en de ondertoon in de grappen snapt.

Oh ja, Ash is het jochie met het rode petje dat zo graag Pokémon-trainer wil worden. Hij wordt bijgestaan door het meisje Misty en Brock, nog een iets oudere jongen. En natuurlijk de nodige Pokémon.

Heftig vet

Onder de Pokémon bevinden zich heel wat knuffelbare beestjes. Maar het toppunt van schattigheid is toch wel de gele held Pikachu. De wereld van de pocket monsters is een heel bijzondere. Heel veel fantasie hebben de bedenkers gehad bij het verzinnen van de namen. Plus de evoluties. Door de tijd heen groeien de Pokémon en veranderen ook hun namen. Zo wordt het lieve schildpadje Squirtle eerst een heftige Wartortle om vervolgens uit te groeien tot een Blastoise: een kanjer van een schildpad met twee enorme waterkanonnen op zijn rug. Terwijl de vertederende Charmander uitgroeit tot megavette vuurspugende draak Charizard. heftog vet!

Vechten

Iedere Pokémon heeft weer zijn eigen vechtmethodes. En die moet je weer als speler van het spel goed weten. Een vuur-Pokémon kun je niet inzetten tegen een water-Pokémon, terwijl zelfs publiekslieveling Pikachu ten onder gaat tegen een geest-Pokémon als Gastly.

De gevechten zijn ongewoon en er vloeit nooit een druppel bloed. Als de gigantische Snorlax hele eilanden leegvreet, kan alleen de schattige Jigglypuff hem weer in slaap zingen. Zo is de domme eend Psyduck alleen gevaarlijk als hij een acute aanval krijgt van migraine.

En pas op voor Pikachu: de altijd zo vertederende gele koalabeer geeft bliksemstralen af die goed zijn om een gemiddelde stad een maand van energie te voorzien.

Gimmicks

De één kiest voor het spel op de Game Boy, de ander voor de kaarten en gimmicks. Want Nederland wordt overspoeld met Pokémon-knuffels, -posters, -shirtjes, rubberen Pokémon-figuurtjes, noem het maar op. Fors de knip openen is hierbij het devies. Een beetje formaat stoffen Pikachu kost vier tientjes. Game- en trendshops verhoogden hun prijzen per week toen bleek dat de vraag groot werd.

Paradijzen
Digimon Paradijs
Dragonball Paradijs
Hamtaro Paradijs
Medabots Paradijs
Sailormoon Paradijs
Yu-Gi-Oh Paradijs
Kleurplaten Paradijs
Reclame
TIP
Pokemon Magazine
Affiliates
Pkmn.startpagina.nl
Team Rocket.nl
Pokemon Wolken
Pokémon Holland
Sinterklaas is jarig
Affiliate?