Pokemon Paradijs
Pokemon Paradijs
De Site
Welkom
Nieuws (site)
Nieuws (media)
Pokedex (GS)
Pokedex (DP)
Pokemon Les
Pokemon Gekte
Links
Tekenfilm
Afleveringen
Titelsongs
Pokéraps
Pikachu's Jukebox
Karaokémon
Team Rocket
Speelfilms
Koopvideo's
Plaatjes
Kleurplaten
Tekenles
3D Plaatjes
Icoontjes
Bewegende Plaatjes
Achtergronden
Ruilkaarten (TCG)
Sets/kaarten
Decks
Spelregels
Valse kaarten
Verzamelen
Topps
Burger King
Danone
Flippo's
Munten
Postzegels
Stickers (Merlin)
Stickers (Artbox)
Nintendo Games
Gold/Silver
Pinball
Stadium
Snap
Pokémon mini
Online Games
Woordzoeker
Schuifpuzzel
Memory
Galgje
Pikachu Skateboard
CD's/CD-roms
2.B.A. Master
The First Movie
The First Movie (2)
Pokémon 2000
Pokémon 3
Totally Pokémon
Pokémon X
Pokémon 3 (NL)
De Reis van Johto (NL)
Pkmn Project Studio
Contact
E-mail

Bron: NRC, mei 2000

Het is verbluffend hoe snel de kinderen de namen van alle Pokémon uit het hoofd kennen.

Ah, Pikachu!

Teletubbie-artikelen zijn uit de mode en liggen afgeprijsd in de winkels te grijnzen, Valentijn-Furby's staan treurig achter de toonbank te wachten of er uit de oververzadigde markt nog een lief baasje komt opdagen. Maar bij de afgesloten vitrines waarin Pokémon-kaarten uitgestald staan, is een drom schoolkinderen te vinden die begerig door het glas loeren, tenminste op de dagen waarop een nieuwe voorraad is binnengekomen.

Pokémon is een paar jaar geleden in Japan als videospel begonnen. Tegenwoordig bestaan er zo'n 1500 Pokémon-producten, waaronder een tekenfilm die in Nederland dagelijks op de televisie getoond wordt (en die dus elke ochtend door talloze slaperige, bleke kinderen bekeken wordt), een bioscoopfilm, muziek-cd's, een broodrooster, Pokémon-vliegtuigen die tussen Tokio en San Francisco reizen en bovenal de immens populaire Pokémon-kaarten.

"Pokémon", aldus professor Oak, autoriteit op het gebied van de zogenoemde pocket monsters, "zijn ongelooflijke wezens die door ons gevangen en getraind moeten worden en waarmee we moeten vechten."

Er schijnen inmiddels 150 soorten Pokémon ontdekt te zijn, waaronder vecht-, vuur-, gras-, bliksem-, water- en psychische Pokémon. Ze luisteren naar namen als Alakazam, Blastoise, Charizard, Charmeleon, Machamp, Weedle en niet te vergeten Pikachu, de favoriete Pokémon van de meeste kinderen. Op de kaarten staan Pokémon afgebeeld en worden hun bijzonderheden vermeld, zoals soort, vorm, grootte, kracht, zwakheden, voedsel en dergelijke.

Voor vijfentwintig gulden krijg je 61 kaarten plus 10 glazen fiches. Niet-ingewijde ouders schieten steevast onbedaarlijk in de lach als ze de prijs van een setje horen, zo bespottelijk hoog is het bedrag voor de paar kartonnen kaartjes. Toch zijn de kaarten niet aan te slepen; op schoolpleinen wordt voor honderden, zo niet duizenden gulden aan Pokémon-kaarten door kinderhanden vastgeklemd.

Pokémon heeft al menig drama op zijn geweten. Kinderen zonder zakgeld en met ouders die niet aan al die onnozele rages willen meedoen, worden tot wanhoop gedreven. Radeloos vergrijpen ze zich aan de portemonnee van hun moeder en biechten 's avonds schuldbewust en overstuur hun zonde op. Kinderen komen ontgoocheld uit school omdat handiger klasgenootjes hun kaarten gewonnen hebben of omdat ze simpelweg gestolen zijn. Juffen en meesters worden tureluurs en pakken kaarten die in de klas getoond worden af of verscheuren ze zelfs, hetgeen de kinderen niet belet toch elke dag met stapels Pokémon-kaarten naar school te gaan.

Het oorspronkelijke spel is tamelijk ingewikkeld en wordt door kinderen onder de tien nauwelijks gespeeld. Eenvoudige varianten als handjeklap, muurtje-gooi of wie-heeft-de-sterkste worden het mest beoefend. En natuurlijk wordt er heel veel geruild. Vooral de grappige plaatjes zijn populair en de Pokémon die sterk zijn en tot machtiger Pokémon kunnen evolueren.

Het is verbluffend hoe snel kinderen de namen van alle Pokémon plus de bijbehorende eigenschappen leren. In een mum van tijd weten ze tot welk type een bepaalde Pokémon behoort, hoeveel schade hij kan aanrichten, wat zijn sterkte is, waar hij niet tegen kan, enzovoort.

Gretig vullen de kinderhoofdjes zich met deze bizarre natuurfilosofie, als het die naam al mag dragen. Zouden ze zich net zo gretig storten op kaartjes die elementaire deeltjes voorstellen of geologische tijdperken met de bijbehorende schepsels of mythologische figuren uit de Griekse of Romeinse oudheid? Misschien dat een handige ouder dat eens uit kan proberen.

Paradijzen
Digimon Paradijs
Dragonball Paradijs
Hamtaro Paradijs
Medabots Paradijs
Sailormoon Paradijs
Yu-Gi-Oh Paradijs
Kleurplaten Paradijs
Reclame
TIP
Pokemon Magazine
Affiliates
Pkmn.startpagina.nl
Team Rocket.nl
Pokemon Wolken
Pokémon Holland
Sinterklaas is jarig
Affiliate?