Pokemon Paradijs
Pokemon Paradijs
De Site
Welkom
Nieuws (site)
Nieuws (media)
Pokedex (GS)
Pokedex (DP)
Pokemon Les
Pokemon Gekte
Links
Tekenfilm
Afleveringen
Titelsongs
Pokéraps
Pikachu's Jukebox
Karaokémon
Team Rocket
Speelfilms
Koopvideo's
Plaatjes
Kleurplaten
Tekenles
3D Plaatjes
Icoontjes
Bewegende Plaatjes
Achtergronden
Ruilkaarten (TCG)
Sets/kaarten
Decks
Spelregels
Valse kaarten
Verzamelen
Topps
Burger King
Danone
Flippo's
Munten
Postzegels
Stickers (Merlin)
Stickers (Artbox)
Nintendo Games
Gold/Silver
Pinball
Stadium
Snap
Pokémon mini
Online Games
Woordzoeker
Schuifpuzzel
Memory
Galgje
Pikachu Skateboard
CD's/CD-roms
2.B.A. Master
The First Movie
The First Movie (2)
Pokémon 2000
Pokémon 3
Totally Pokémon
Pokémon X
Pokémon 3 (NL)
De Reis van Johto (NL)
Pkmn Project Studio
Contact
E-mail

Bron: Trouw, 23 mei 2001

POKÉMON III

Pokémon indoctrineert het onderbewuste van Molly

Net als andere rages beweegt het Pokémon-fenomeen zich onder schoolkinderen van de bovenbouw naar beneden. Wanneer de tienjarigen merken dat broertjes en zusjes van acht hun trend beginnen te imiteren, verliezen ze hun interesse, en ook de achtjarigen voelen zich daarna weer snel te groot voor iets dat omhelsd is door kinderen van zes.

Het is een tendens die de marketingspecialisten van de Japanse fabrikant van spelcomputers Nintendo natuurlijk niet is ontgaan, en als je 'Pokémon III' vergelijkt met z'n voorgangers is een duidelijke strategiewijziging te bespeuren. Niet alleen heeft de tiener Ash Ketchum (voor leken: dit is de grootste pokémontrainer ter wereld) hier slechts een bijrol naast het vierjarige meisje Molly, de hele tekenfilm lijkt op een nieuwe doelgroep toegespitst.

Dit keer geen gekloonde Pokémon-dubbelgangers, of verzamelaars die de wereld willen vernietigen, maar een simpele aaneenschakeling van korte Pokémongevechten. Twee van de bizarre wezentjes die elkaar twee of drie minuten lang met laserstralen, krachtpatserij of telekinese te lijf gaan, om daarna weer in de jaszak van hun baasje te verdwijnen -het blijven tenslotte pocketmonsters.

Het verhaal, met veel vliegende hiëroglyfen en verdwenen ouders, hoeft verder niet begrepen te worden, maar aardig is het wel te zien hoe Nintendo iets van de resultaten van de nu al jaren durende Pokémon-indoctrinatie toegeeft. Alles wat zich hier afspeelt, is de conclusie van de film, is slechts een blik op het onderbewuste van Pokémon-fan Molly.

Als de absurditeiten uit 'Pokémon III' daarmee dus het verborgen zielenleven van een kleuter voorstellen, dan is het voorfilmpje 'Pikachu & Pichu' zeker het felgekleurde fantasieleven van een peuter. Hun naam piepend als kinderen die hun eerste woordjes brabbelen, tuimelen de Pokémon zonder hun trainers over elkaar heen, waarbij de Japanse Ikue Otani uitblinkt als de stem van het gele, bliksemende konijntje. Boos, bang, blij, verdrietig: ze weet 'Pika... pika... chu' een zeldzame verscheidenheid aan intonaties mee te geven.

Paradijzen
Digimon Paradijs
Dragonball Paradijs
Hamtaro Paradijs
Medabots Paradijs
Sailormoon Paradijs
Yu-Gi-Oh Paradijs
Kleurplaten Paradijs
Reclame
TIP
Pokemon Magazine
Affiliates
Pkmn.startpagina.nl
Team Rocket.nl
Pokemon Wolken
Pokémon Holland
Sinterklaas is jarig
Affiliate?