Pokemon Paradijs
Pokemon Paradijs
De Site
Welkom
Nieuws (site)
Nieuws (media)
Pokedex (GS)
Pokedex (DP)
Pokemon Les
Pokemon Gekte
Links
Tekenfilm
Afleveringen
Titelsongs
Pokéraps
Pikachu's Jukebox
Karaokémon
Team Rocket
Speelfilms
Koopvideo's
Plaatjes
Kleurplaten
Tekenles
3D Plaatjes
Icoontjes
Bewegende Plaatjes
Achtergronden
Ruilkaarten (TCG)
Sets/kaarten
Decks
Spelregels
Valse kaarten
Verzamelen
Topps
Burger King
Danone
Flippo's
Munten
Postzegels
Stickers (Merlin)
Stickers (Artbox)
Nintendo Games
Gold/Silver
Pinball
Stadium
Snap
Pokémon mini
Online Games
Woordzoeker
Schuifpuzzel
Memory
Galgje
Pikachu Skateboard
CD's/CD-roms
2.B.A. Master
The First Movie
The First Movie (2)
Pokémon 2000
Pokémon 3
Totally Pokémon
Pokémon X
Pokémon 3 (NL)
De Reis van Johto (NL)
Pkmn Project Studio
Contact
E-mail

Bron: Algemeen Dagblad, 21 juni 2003

Steekspel om prijs Pokémonkaarten

Brussel - De Amerikaanse speelgoedfabrikant Topps draait zijn klantjes een poot uit door 'onrechtmatig hoge prijzen' te vragen voor Pokémonkaarten en -stickers. De Europese commissaris van mededinging, Mario Monti, zal het bedrijf daarom aanklagen.

Topps riskeert een boete van 10 procent van de jaaromzet, als Monti zijn aanklacht hard kan maken.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant probeert met ruil- en verzamelkaarten en stickers een graantje mee te pikken van de Pokémonrage, waarvoor het Japanse Nintendo tekent. De artikelen van Topps worden onder meer bij Bart Smit verkocht. Die verkoopt ook de officiële spelkaarten van Nintendo, die verder in de schappen liggen bij Blokker, Intertoys en Toys 'r' Us.

Bart Smit wil niet nader ingaan op de beschuldiging aan het adres van Topps. De Organisatie van Nederlandse Speelgoedleveranciers (ORNES) reageert laconiek op de aanklacht tegen Topps. "Daar liggen wij niet wakker van", aldus een woordvoerster. De uitspraak van Monti dat de bewuste verzamelkaarten in Frankrijk en Finland 2,5 keer zo duur zijn als in Portugal, bewijst volgens haar niet dat de prijzen in die landen kunstmatig worden hooggehouden. "Elk land in de EU heeft een andere distributiestructuur. Juist in Frankrijk en Finland zijn er vele tussenpersonen tussen leveranciers en verkopers. Al die partijen moeten geld verdienen, daarom is die prijs zo hoog."

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) acht het zeer waarschijnlijk dat de aanklacht van Monti niet louter gebaseerd is op een prijsvergelijking. Het instituut laat weten verder geen verantwoordelijkheid te hebben in de kwestie. "Als Europees Commissaris van Mededinging behartigt Monti ook onze belangen", aldus een woordvoerster.

Uit een rondvraag bij speelgoedwinkels blijkt dat de Pokémonrage al enige tijd op z'n retour is. "Wij verkopen enkel nog de officiële spelkaarten. Die blijven populair omdat er steeds nieuwe versies op de markt komen. Alle randverschijnselen rondom Pokémon verkopen niet meer", verklaart een zegsman van Blokker. Wereldwijd werden tot nu toe meer dan 90 miljoen videogames en 6 miljard spelkaarten van Pokémon verkocht. Topps is een internationale producent van amusementsproducten, voornamelijk verzamelkaarten, stickercollecties en stripboeken. Het concern heeft binnen de Europse Unie vestigingen in Italië, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. De officiële Pokémonspelkaarten worden in Nederland uitgegeven door 999 Games uit Weesp.

Paradijzen
Digimon Paradijs
Dragonball Paradijs
Hamtaro Paradijs
Medabots Paradijs
Sailormoon Paradijs
Yu-Gi-Oh Paradijs
Kleurplaten Paradijs
Reclame
TIP
Pokemon Magazine
Affiliates
Pkmn.startpagina.nl
Team Rocket.nl
Pokemon Wolken
Pokémon Holland
Sinterklaas is jarig
Affiliate?