Pokemon Paradijs
Pokemon Paradijs
De Site
Welkom
Nieuws (site)
Nieuws (media)
Pokedex (GS)
Pokedex (DP)
Pokemon Les
Pokemon Gekte
Links
Tekenfilm
Afleveringen
Titelsongs
Pokéraps
Pikachu's Jukebox
Karaokémon
Team Rocket
Speelfilms
Koopvideo's
Plaatjes
Kleurplaten
Tekenles
3D Plaatjes
Icoontjes
Bewegende Plaatjes
Achtergronden
Ruilkaarten (TCG)
Sets/kaarten
Decks
Spelregels
Valse kaarten
Verzamelen
Topps
Burger King
Danone
Flippo's
Munten
Postzegels
Stickers (Merlin)
Stickers (Artbox)
Nintendo Games
Gold/Silver
Pinball
Stadium
Snap
Pokémon mini
Online Games
Woordzoeker
Schuifpuzzel
Memory
Galgje
Pikachu Skateboard
CD's/CD-roms
2.B.A. Master
The First Movie
The First Movie (2)
Pokémon 2000
Pokémon 3
Totally Pokémon
Pokémon X
Pokémon 3 (NL)
De Reis van Johto (NL)
Pkmn Project Studio
Contact
E-mail

Bron: Trading Card Magazine (editie 9), september 2005

Nederlandse Kampioenschappen Pokémon

Schattige wezens en bloedstollende gevechten

Ieder jaar organiseert PS-Games het NK Pokémon. Natuurlijk vooral voor de wat jongere kaartspelers, maar ook de oudere hardcore Poké-gekken waren van de partij. Daarom kon Trading Card Magazine uiteraard niet achterblijven!

Op zondag 3 juli was het zo ver, de Nederlandse Kampioenschappen konden beginnen. Het was erg warm, dus het zou in ieder geval een zware dag worden. Het toernooi werd gespeeld in drie leeftijdscategorieën, die van 10 jaar en jonger, tussen de 11 en 14, en die van 15 jaar en ouder. Verspreid over de categorieën deden er 166 spelers aan de wedstrijd mee. Deelnamevereisten waren er niet, dus iedereen die een beetje Pokémon speelt mocht meedoen. Het format van het toernooi was modified constructed en de rondes werden Swiss-style gespeeld. Voor de leken: Swiss houdt in dat je altijd spelt tegen iemand die hetzelfde aantal rondes heeft gewonnen als jij. Op die manier wint uiteindelijk degene die over het geheel het best heeft gespeeld. Iedere deelnemer kreeg een unieke NK promokaart, een NK badge en twee officiële Pokémon Organized Play (POP) boosters. Meedoen was dus hoe dan ook de moeite waard voor de echte verzamelaar. Daar kwam nog eens bij dat de prijzentafel bepaald niet misselijk was!

De prijzen

De prijzenAllereerst lag er voor de winnaar een 'Scholarship Award' van $500 klaar, een soort Pokémon studiebeurs. Ook de tweede, derde en vierde plaats winnaars konden rekenen op zo'n award. Daarnaast waren er bergen boosters, de winnaar mocht er 72 mee naar huis nemen, de tweede tot en met de achtste plaatswinnaars kleinere aantallen. Nintendo zelf deed ook een duit in het zakje door de nieuwste gamemachine Nintendo DS en twee volle Big N goodiebags aan de prijzen toe te voegen. Als klap op de vuurpijl was de hoofdprijs een geheel verzorgde reis naar het WK Pokémon in San Diego, USA! Voor de tweede, derde en vierde prijswinnaars was er ook een uitnodiging voor het WK, maar dan wel op eigen gelegenheid. Onvoorstelbaar maar waar: deze prijzen waren er voor alle leeftijdscategorieën! Kortom, voor elke ervaren Pokémonspeler wat wils!

Trage start

In drommen verzamelden kinderen, grote kinderen en ouders zich in de hete zon voor het Nationaal DenksportCentrum in Utrecht. Om elf uur stond het toernooi gepland om te beginnen, maar de organisatie had niet gerekend op de enorme belangstelling. Door de grote opkomst kostten de formaliteiten voor het toernooi meer tijd dan anders en kon de pret pas om 1 uur beginnen. Ondanks het uitstel bleef de stemming prettig, en toen er eenmaal gekaart werd, daalde de rust neer in de hallen van het NDC. Je kon een speld horen vallen, en de concentratie was bij jong en oud van de gezichten af te lezen.

De strijd barst los

De strijd is begonnenVerspreid over twee hallen werden de voorrondes gespeeld. De judges liepen af en aan om de boel in de gaten te houden, maar ook om speltips te geven en vragen van de spelers te beantwoorden. Af en toe klonk er onenigheid, en soms liepen de gemoederen hoog op. De Pokémon zelf zijn misschien 100% knuffelbaar, maar als twee sluwe kaartspelers het tegen elkaar opnemen, vliegen al snel de vonken in het rond! De één denkt de regels beter te beheersen dan de ander, en binnen de kortste keren is er ruzie. Gelukkig hielden de judges alles nauwlettend in de gaten en kwam het nooit tot bloedvergieten.

Na een lange tijd druk kaarten begonnen de eerste spelers af te druipen, terwijl anderen zich voor zaten te bereiden op de volgende krachtmeting. Langzaam maar zeker werd het kaf van het koren gescheiden tot er een select gezelschap overbleef. Tegen een uur of half zes liepen de voorrondes af. Toen konden de overgebleven spelers zich eindelijk gaan opmaken voor de knockoutrondes.

De knockouts

De halve finales bij de 11 tot 14 jarigenNa een korte pauze was het om half zeven dan écht zover, de laatste rondes konden beginnen. De allerkleinste spelers kregen voor de finale nog even snel een peptalk en een dikke knuffel van pa of ma. Helaas voor sommigen van hen mochten de ouders natuurlijk niet mee de finalezaal in, dus eenmaal binnen was het ieder voor zich. Als ware atleten maakten de overgebleven spelers hun entree in de hal en namen plaats aan drie in lange rijen opgestelde tafels, één voor elke leeftijdscategorie. In no-time werden de decks uit tientallen unieke carry cases getrokken, nog een keer doorgespit en getuned, en uiteraard meerdere malen geshuffeld. De klok werd op één uur speeltijd gezet, de judges namen hun plaatsen in en Erik van Weverwijk van PS-Games gaf tot slot nog een korte uitleg van de regels. Daarna kondigde hij het startsein af en de laatste afvalrace begon. In n keer hing er een doodse stilte in de hal, en het enige wat je hoorde waren de voetstappen van de judges en het geritsel van kaarten. De judges grepen hier en daar kort in voor kleine onduidelijkheden, maar echt valsgespeeld werd er niet. De ronden verliepen zonder slag of stoot, en al snel stond de line-up voor de finales vast.

De winnaars

Na een bloedstollende finalestrijd waren de winnaars eindelijk bekend. In de categorie 10 jaar en jonger was de winnaar Jasper van Bemmelen*. In de categorie 11 tot 14 jaar mocht Jeanette Klijmij zich de winnares noemen**, en bij de 15 jaar en ouder werd het Anna Schipper. Na de uitgebreide ceremonie en prijsuitreiking was het om half 10 toch echt tijd om naar huis te gaan. De meeste jongste kaartspelers waren al afgehaakt of hadden moeite wakker te blijven, en de oudere spelers waren ook moe van een lang, zwaar toernooi. Uiteindelijk was het toernooi een groot succes, en hebben de deelnemers van jong tot oud allemaal een topdag gehad. Nu zijn de ogen gericht op de winnaars van de dag, want zij zullen in augustus al hun Pokémon skills uit de kast moeten trekken op het Wereldkampioenschap!

* De tekst is gewijzigd ten opzichte van de originele tekst omdat daar wat vaag werd gedaan over de winnaar in de 10- categorie.
** Het was een open NK en de winnares in de 11 tot 14 categorie was één van de Belgische deelneemsters. Jeanette was tweede en daardoor Nederlands kampioen.

Paradijzen
Digimon Paradijs
Dragonball Paradijs
Hamtaro Paradijs
Medabots Paradijs
Sailormoon Paradijs
Yu-Gi-Oh Paradijs
Kleurplaten Paradijs
Reclame
TIP
Pokemon Magazine
Affiliates
Pkmn.startpagina.nl
Team Rocket.nl
Pokemon Wolken
Pokémon Holland
Sinterklaas is jarig
Affiliate?