Pokemon Paradijs
Pokemon Paradijs
De Site
Welkom
Nieuws (site)
Nieuws (media)
Pokedex (GS)
Pokedex (DP)
Pokemon Les
Pokemon Gekte
Links
Tekenfilm
Afleveringen
Titelsongs
Pokéraps
Pikachu's Jukebox
Karaokémon
Team Rocket
Speelfilms
Koopvideo's
Plaatjes
Kleurplaten
Tekenles
3D Plaatjes
Icoontjes
Bewegende Plaatjes
Achtergronden
Ruilkaarten (TCG)
Sets/kaarten
Decks
Spelregels
Valse kaarten
Verzamelen
Topps
Burger King
Danone
Flippo's
Munten
Postzegels
Stickers (Merlin)
Stickers (Artbox)
Nintendo Games
Gold/Silver
Pinball
Stadium
Snap
Pokémon mini
Online Games
Woordzoeker
Schuifpuzzel
Memory
Galgje
Pikachu Skateboard
CD's/CD-roms
2.B.A. Master
The First Movie
The First Movie (2)
Pokémon 2000
Pokémon 3
Totally Pokémon
Pokémon X
Pokémon 3 (NL)
De Reis van Johto (NL)
Pkmn Project Studio
Contact
E-mail

Bron: Haagsche Courant, 14 maart 2000

'Kaboem! Nu zijn we allebei dood'

Den Haag - "Abra valt Charmander aan. Abra heeft de minste hitpoints en begint. Hij valt aan met tien. Dat gaat dus af van de vijftig hitpoints van Charmander. Die slaat met veertig terug. Abra heeft er maar dertig en is dus dood".

Nina (10) en Lindsay (11) van de Pius X-school in Voorburg zijn aan het Pokémonnen. Zoals overal in Nederland staan ook hier groepjes kinderen op het schoolplein te kaarten met afbeeldingen van kleine monstertjes. Ondoorgrondelijk

Ze ruilen ('twintig gewone tegen een zeldzame glitter!'). Ze spelen ermee met voor volwassenen volstrekt ondoorgrondelijke spelregels. En ze gooien ermee tegen een muur. De kaart die het dichtst tegen de muur aankomt wisselt van eigenaar. Na een bezoek aan diverse scholen en gesprekken met verschillende kinderen geven wij het op enig inzicht te verwerven in het spel. De spelregels blijken per schoolplein nogal uiteen te lopen. Bovendien worden de gegevens op de kaartjes ge´nterpreteerd al naar gelang het bevattingsvermogen van de kinderen het toelaat.

Tot overmaat van ramp zijn de kaartjes in het Engels, het Frans en het Japans gesteld. De Nederlandse kaartjes die twee weken geleden in omloop kwamen zijn nog uiterst zeldzaam. Naast een 'normale' Pokémonserie (150 stuks) is er trouwens ook nog een zogeheten 'movie-serie' die weer heel anders is.

Wij kunnen ons dan ook niet aan de indruk onttrekken dat de kinderen met de meeste overtuigingskracht of de grootste fantasie uiteindelijk met de dikste stapels kaarten op het schoolplein rondstappen. Hetgeen - net als in de echte maatschappij - natuurlijk wel het nodige aanzien met zich meebrengt.

Starterspakket

En net zoals in de echte maatschappij helpt ook een dikke portemonnee. Een starterspakket met 60 kaartjes (inclusief 'één gouwe of glitter') kost 25 gulden.

Voor aanvullende pakjes met 11 kaarten moet â 7,95 worden neergeteld. Voor bijzondere pakjes van 22 stuks met 'twee glitters en hele zeldzame' dient de scholier die indruk wil maken maar liefst 45 gulden te dokken.

Als hij geluk heeft trouwens. Want de felbegeerde kaartjes zijn doorgaans meer nÝet dan wél verkrijgbaar. Een doortrapt distributiebeleid van de leverancier maakt dat 'zeldzame' kaartjes nog wel een tijdje zeldzaam blijven. Die exclusiviteit is trouwens net zo lokaal gebonden als de spelregels. Wat in Noord-Brabant zeldzaam is, blijkt in Den Haag ruim voorhanden. "Er zijn van Pokémon ook tekenfilms, sleutelhangers, knuffeldieren, stuiterballen en gekleurde steentjes", weten Hidde, Pim, Clemens en Geert Jan (allen 9) van de Pius X-school. Antoine (11) speelt het spelletje trouwens met een 'link snoer' op zijn Game-Boy met een ander.

"Kaboem, we zijn nu allebei dood", klinkt het uit een groepje naast hen. "Echt niet. Ik ben net geëvolueerd, man!" "Jawel, lees je kaartje maar eens!". "Nou, dan zal het wel".
'Rustiger dan ooit op schoolplein'

"Sommige zeldzame Pokémons kun je bij de speelgoedwinkel waar je ze hebt gekocht weer inruilen voor vijftig of zelfs honderd gulden", weet Frank (9) van de basisschool Wateringseveld. Hij is niet de enige. Tijdens onze omzwervingen langs schoolpleinen stuitten we bij voortduring op dit fantastische verhaal. Bij Bart Smit ontzenuwen ze het gerucht onmiddellijk. "Nee, bij geen enkele normale speelgoedwinkel kun je de kaartjes weer inwisselen tegen geld. Wel schijnt er ergens in Nederland een speciale Pokémonwinkel te zijn waar ze inderdaad geld geven voor sommige zeldzame kaartjes".

Directeur John de Jong van de basisschool Wateringseveld onthult dat Pokémon op de agenda staat voor de teamvergadering van deze week. "Het mag niet ten koste gaan van de sfeer. We hebben al meegemaakt dat ouders elkaar in de haren vlogen toen er bij hun kinderen tijdens een spelletje iets mis ging. Maar verbieden gaat wat ver".

Op de Pius X-school in Voorburg mogen de leerlingen uit de onderbouw geen kaartjes meer mee naar school nemen. Leerkracht J. Kloosterman: "De oudere leerlingen troggelden de kaartjes van de jongere af. Dat gaf hele tonelen. Maar verder vinden we het prima. Het is nog nooit zo rustig op het schoolplein geweest". Trees Louwers van speelgoedwinkel De Speelboom in Rijswijk: "Ik heb inderdaad de indruk dat de leveranciers de distributie moedwillig stagneren. Heel vaak moet ik nee verkopen aan de kinderen. Maar dat doe ik toch liever dan een bord ophangen dat ze uitverkocht zijn".

"Voor echte Japanse kaartjes legt een verzamelaar zo vijftien gulden neer. En dan de Jungle-serie bijvoorbeeld. Daar is niet aan te komen".

Paradijzen
Digimon Paradijs
Dragonball Paradijs
Hamtaro Paradijs
Medabots Paradijs
Sailormoon Paradijs
Yu-Gi-Oh Paradijs
Kleurplaten Paradijs
Reclame
TIP
Pokemon Magazine
Affiliates
Pkmn.startpagina.nl
Team Rocket.nl
Pokemon Wolken
Pokémon Holland
Sinterklaas is jarig
Affiliate?