Pokemon Paradijs
Pokemon Paradijs
De Site
Welkom
Nieuws (site)
Nieuws (media)
Pokedex (GS)
Pokedex (DP)
Pokemon Les
Pokemon Gekte
Links
Tekenfilm
Afleveringen
Titelsongs
Pokéraps
Pikachu's Jukebox
Karaokémon
Team Rocket
Speelfilms
Koopvideo's
Plaatjes
Kleurplaten
Tekenles
3D Plaatjes
Icoontjes
Bewegende Plaatjes
Achtergronden
Ruilkaarten (TCG)
Sets/kaarten
Decks
Spelregels
Valse kaarten
Verzamelen
Topps
Burger King
Danone
Flippo's
Munten
Postzegels
Stickers (Merlin)
Stickers (Artbox)
Nintendo Games
Gold/Silver
Pinball
Stadium
Snap
Pokémon mini
Online Games
Woordzoeker
Schuifpuzzel
Memory
Galgje
Pikachu Skateboard
CD's/CD-roms
2.B.A. Master
The First Movie
The First Movie (2)
Pokémon 2000
Pokémon 3
Totally Pokémon
Pokémon X
Pokémon 3 (NL)
De Reis van Johto (NL)
Pkmn Project Studio
Contact
E-mail

Bron: Friesch Dagblad 28 januari 2009

De gevaren van Pokémon en glaasje draaien

Kollum/Dordrecht - Een experiment met glaasje draaien, mandala's tekenen en ruilkaarten sparen van Pokémon. Onbewust laten steeds meer kinderen en tieners zich in met occulte zaken. De Kollumse pabo-student Amanda Poelstra-Koster (26) studeerde onlangs af op het onderwerp.

Wat doen we met het thema magie in de kinderboekenweek? Moeten we Harry Potter verbieden, zijn mandala's occult, mogen kinderen op school Pokémon-kaarten ruilen? Op zo'n beetje iedere protestants-christelijke school waar de 26-jarige Amanda Poelstra-Koster uit Kollum tijdens haar pabo-studie stage liep, kwam ze dezelfde vragen tegen. Leerkrachten weten zich geen raad met kritiek van ouders; andere ouders begrijpen weer niet waar een school moeilijk over doet.

Prof. dr. Mart-Jan Paul constateerde afgelopen zaterdag nog tijdens een symposium in Zwolle dat steeds meer mensen in de samenleving zich bezighouden met occultisme. Kerken hebben daar nauwelijks een antwoord op, stelde hij. Volgens hem worden ook steeds vaker kinderen al jong met bovennatuurlijke zaken geconfronteerd.

Occultisme is de laatste jaren een onderwerp van gesprek op basisscholen - en dan met name sinds in 2005 de kinderboekenweek het thema 'magie' meekreeg. Over de al dan niet occulte lading van de Harry Potter-boeken is heel wat af gesoebat. Toch heerst er nog altijd veel onduidelijkheid over het onderwerp, merkt Poelstra, die naast aankomend leerkracht ook moeder van twee (en bijna drie) kinderen is.

"Er wordt van alles geroepen", zegt ze. "Het woord occult wordt gemakkelijk in de mond genomen. Maar wat dat nou precies inhoudt en waarom je bepaalde televisieprogramma's, boeken of activiteiten als zodanig zou kunnen bestempelen, kunnen veel ouders en leerkrachten niet beargumenteren."

Poelstra besloot op het onderwerp af te studeren, aan de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle. Ze hoorde van Stichting Chris dat daar steeds vaker jongeren voor hulp aankloppen, die psychische schade opgelopen lijken te hebben door bijvoorbeeld een experiment met glaasje draaien. Zou het niet zo zijn dat de basis daarvoor al in hun kinderjaren gelegd wordt, vroeg Poelstra zich af in haar literatuurstudie.

Leerlijn

"Wat me vooral opviel is de lijn die in de programma's, boeken en alle merchandising zit", vertelt ze. "Het is bijna een leerlijn te noemen. Er zijn relatief onschuldige ruilkaarten voor kinderen van drie of vier jaar. Zijn ze eenmaal aan het concept gewend, dan kunnen ze later Pokémon-kaarten verzamelen of ruilen. En als ze nog wat ouder zijn, komen de echt angstaanjagende kaarten aan bod. Alles sluit precies aan op de leeftijd van een kind." De interesse voor magie en alles wat ermee te maken heeft wordt zo al jong gewekt en voortdurend aangewakkerd, stelt Poelstra. "Eerst worden boekjes over spoken en heksen aangeboden, om kinderen alvast klaar te maken voor de echte griezelboeken als ze ouder zijn."

Behalve een leerlijn is er ook sprake van een crossmediale aanpak, vertelt ze. "Naast de uitzendingen van Huis van Anubis bijvoorbeeld kunnen kinderen op internet dagelijks met elkaar over het televisieprogramma praten. Op die manier worden zoveel mogelijk kinderen op zoveel mogelijk manieren getrokken."

Met een kindertijd vol bovennatuurlijke zaken is het niet verwonderlijk dat tieners gaan experimenteren met glaasje draaien, vindt Poelstra. "Het één staat in verbinding met het ander. De stap wordt kleiner. Natuurlijk raken niet alle mensen die ooit een joint rookten drugsverslaafd. Maar veel mensen met een drugsverslaving zijn vaak wel begonnen met een joint."

Onderzoek

Wat precies de effecten van occulte praktijken bij jongeren zijn, laat kind- en jeugdzorgorganisatie Stichting Chris in Dordrecht wetenschappelijk onderzoeken. Momenteel is de stichting nog fondsen aan het werven om het onderzoek te bekostigen, maar zodra het geld er is gaat het onderzoek van start - onder leiding van hoogleraar Roel Kuiper van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

"We merken dat er de laatste tijd grote belangstelling is voor het bovennatuurlijke", zegt Geert-Jan Poker van Stichting Chris. "Programma's als Char en Derek Ogilvie, de babyfluisteraar, zijn enorm populair. Ook kinderen en tieners kijken ernaar."

Dat heeft zijn weerslag op de psychische gezondheid van jongeren, stelt Poker. "We krijgen de laatste tijd via onze hulplijn, de mail en de chat steeds vaker vragen van kinderen en tieners die in de knoop zitten. Die stemmen en geesten horen, of gewoon heel angstig zijn. Er is geen diagnose voor, maar vaak blijkt dat ze zich, bewust of onbewust, met occulte zaken hebben ingelaten."

Voor dat verband bestaat geen bewijs - en dat is precies wat Chris met het onderzoek van Kuiper hoopt te krijgen. "We willen graag hard maken dat het gevaarlijk voor je welzijn is, om je met occulte zaken in te laten."

Geen do's en don'ts

Hoewel Poelstra in haar scriptie diverse programma's, boeken en activiteiten beschrijft en beoordeelt, is het niet haar bedoeling ouders en leerkrachten van christelijke basisscholen een lijst met do's en don'ts te presenteren. "Het gaat me er om dat ze zelf op een beargumenteerde manier gaan nadenken over deze dingen. Het zit 'm niet in die ene mandala die kinderen op school kleuren, of in het ene Pokémon-plaatje dat ze in hun zak hebben. Het gaat om het totaalplaatje. Van de gevaren daarvan zouden ouders en leerkrachten zich meer bewust moeten zijn."

In haar scriptie heeft ze aandachtspunten en richtlijnen opgenomen, die als handreiking voor ouders en leerkrachten kunnen dienen. Aan de hand van vragen als 'wordt het kind onrustig na het kijken/lezen/spelen/doen' en 'waar verwijzen gebruikte symbolen in het programma, spel of de werkvorm naar' kunnen volwassenen zelf beoordelen of ze hun kind iets willen toevertrouwen. "Voorwaarde is natuurlijk wel dat ze, aan de hand van de Bijbel, voor zichzelf duidelijk hebben wat occultisme precies inhoudt. Anders kun je het onderscheid moeilijk maken."

Christen-ouders zijn het zichzelf en hun kinderen eigenlijk verplicht zich in het onderwerp te verdiepen, vindt Poelstra, zeker in een tijd waarin esoterie zo aan populariteit wint. Zelf zegt ze "flink geschrokken" te zijn van de geraffineerde manier waarop demonische invloeden via media het leven van kinderen binnenkomen.

Anderzijds zouden ook leerkrachten in het christelijk onderwijs en studenten op christelijke pabo's goed op de hoogte moeten zijn van de achtergrond van bepaalde programma's, boeken en activiteiten, stelt ze. "Dan begrijpen ze het standpunt van sommige ouders, ook al vinden ze het zelf overdreven."

Doodskop

Overigens zijn kinderen volgens Poelstra zelf ook al jong in staat om te bepalen wat ze wel en niet willen zien, lezen of doen. "Je kunt het er gewoon met ze over hebben. Laatst mocht mijn zoontje, hij was toen drie jaar, iets uitkiezen in de winkel omdat hij zijn schoentje voor Sinterklaas had ingeleverd. Hij zag een spel met een doodskop erop liggen, en zei meteen: dat wil ik niet, dat is dood. Duidelijker kan het niet, toch?"

Paradijzen
Digimon Paradijs
Dragonball Paradijs
Hamtaro Paradijs
Medabots Paradijs
Sailormoon Paradijs
Yu-Gi-Oh Paradijs
Kleurplaten Paradijs
Reclame
TIP
Pokemon Magazine
Affiliates
Pkmn.startpagina.nl
Team Rocket.nl
Pokemon Wolken
Pokémon Holland
Sinterklaas is jarig
Affiliate?