Pokemon Paradijs
Pokemon Paradijs
De Site
Welkom
Nieuws (site)
Nieuws (media)
Pokedex (GS)
Pokedex (DP)
Pokemon Les
Pokemon Gekte
Links
Tekenfilm
Afleveringen
Titelsongs
Pokéraps
Pikachu's Jukebox
Karaokémon
Team Rocket
Speelfilms
Koopvideo's
Plaatjes
Kleurplaten
Tekenles
3D Plaatjes
Icoontjes
Bewegende Plaatjes
Achtergronden
Ruilkaarten (TCG)
Sets/kaarten
Decks
Spelregels
Valse kaarten
Verzamelen
Topps
Burger King
Danone
Flippo's
Munten
Postzegels
Stickers (Merlin)
Stickers (Artbox)
Nintendo Games
Gold/Silver
Pinball
Stadium
Snap
Pokémon mini
Online Games
Woordzoeker
Schuifpuzzel
Memory
Galgje
Pikachu Skateboard
CD's/CD-roms
2.B.A. Master
The First Movie
The First Movie (2)
Pokémon 2000
Pokémon 3
Totally Pokémon
Pokémon X
Pokémon 3 (NL)
De Reis van Johto (NL)
Pkmn Project Studio
Contact
E-mail

Bron: Het Parool, 3 mei 2010

Pokémon voor Dummies

Pokémon op de DSAMSTERDAM - De cijfers zijn onwaarschijnlijk: meer dan 200 miljoen verkochte games, 14 miljard verkochte kaarten, een televisieserie die al meer dan tien jaar loopt. Daarnaast bioscoopfilms, een musical, dvd's en een gigantische hoeveelheid speelgoed, dekbedden, drinkbekers, knuffels, tijdschriften en wat je verder ook maar kunt bedenken. Dit is het universum van Pokémon.

Met een geschatte totale omzet van 25 miljard dollar is Pokémon een van de meest waardevolle speelgoedmerken ter wereld. Veel ouders snappen er niks van, maar voor kinderen over de hele wereld is het een fantastisch spel.

Enkele weken geleden verschenen de nieuwste Pokémon-games: Pokémon HeartGold en Pokémon SoulSilver. Alweer een nieuwe, zullen veel vaders en moeders hebben verzucht. Want na de entree van de game in 1996 in Japan zijn met grote regelmaat nieuwe spellen geproduceerd door The Pokémon Company, onderdeel van Nintendo. En elke keer was het weer raak: kinderen vanaf een jaar of zes moeten de game hebben en zijn vervolgens tientallen uren geconcentreerd bezig met hun Nintendo DS om Pokémon te vangen en te trainen.

Onderzocht is het waarschijnlijk nooit, maar wereldwijd zijn er toch wel ettelijke miljarden uren opgegaan aan het spelen van de spellen. Want een Pokémon-game is niet een simpel tijdverdrijf - en wel heel verslavend. Dat is te danken aan het goed uitgewerkte concept achter de game, bedacht door Satoshi Tajiri. Hij was nog een tiener toen hij aan de ontwikkeling van de eerste game begon.

Ook hier past weer het woord onwaarschijnlijk. Want Tajiri kan het best worden omschreven als een zonderlinge figuur, een buitenbeentje. Als kind opgroeiend in de omgeving van het oprukkende Tokio, waar hij de rijstvelden en de bossen plaats zag maken voor wegen en woningen. Zijn vrienden noemden hem Dr. Bug, omdat Tajiri veel interesse toonde in insecten. In een interview vertelde hij: "Ze fascineerden me. Ze bewogen raar, bijvoorbeeld. Ze waren vreemd. Steeds als ik een nieuw insect vond, verbaasde ik me erover. En hoe meer ik ernaar zocht, hoe meer ik er vond."

POTJE
Deze fascinatie voor de natuur ligt ten grondslag aan de miljardenindustrie die Pokémon is geworden. Want een Pokémon is in feite een gestileerd insect. In de eerste game, die in 1996 in Japan verscheen, zaten er 151. Eigenlijk één te veel, maar daarover later meer. Allemaal met eigen krachten en zwakke punten, gebaseerd op de werkelijkheid zoals Tajira die zag in de bossen en rivieren, aangevuld met zijn eigen fantasie. Hij beschouwde de beestjes als kleine monstertjes, die hij aanvankelijk in een potje stopte en in zijn broekzak meenam naar huis: pocket monsters, oftewel Pokémon.

Het is een mirakel dat de eerste Pokémon-games uiteindelijk verschenen. Want die rare snoeshaan Tajiri - bij hem werd later het syndroom van Asperger vastgesteld - deed maar liefst zes jaar over de productie van de eerste spellen Pokémon Red Version en Pokémon Green Version. Dat hij zoveel tijd kreeg van Nintendo is te danken aan het creatieve brein van het bedrijf, Mario-uitvinder Shigeru Miyamoto. Hij zag in de excentrieke, in zichzelf gekeerde Tajiri ook de gedrevenheid van een creatieve gameontwikkelaar die grenzen wilde doorbreken.

Dat is uiteindelijk ook aardig gelukt, maar het is absoluut niet zo dat de eerste titels een instant-succes waren. Integendeel. Onlangs bekende de topman van Nintendo niet echt hoopvol te zijn gestemd toen Pokémon eindelijk in de Japanse winkels lag. De Game Boy was aan het eind van zijn levensduur, de spellen kwamen veel te laat en de doelgroep reageerde aanvankelijk maar lauwtjes: "Toen Red en Green uitkwamen, maakten ze zo'n stille, bescheiden start dat je je onmogelijk kon voorstellen dat ze zo populair zouden worden."

MEW Maar via mond-tot-mondreclame en verhalen in gamebladen over dit vreemde nieuwe spel bleven de verkopen gestaag doorgaan. De hype kwam doordat in het spel een 'verborgen' Pokémon bleek te zitten: nummer 151. Deze Pokémon was door de ontwikkelaars op het allerlaatste moment toegevoegd aan de game, omdat er op de spelcassette nog 300 bytes aan ontwikkelruimte vrij bleek. Eigenlijk speelde deze Pokémon, Mew, helemaal geen rol in het spel. Het was meer het idee van de programmeurs dat het zonde was om de ruimte niet te gebruiken - ondanks het uitdrukkelijke verbod van Nintendo om nog langer aan de game te sleutelen.

Maar door een foutje in het spel deed Mew rare dingen: bij sommige spelers kwam de Pokémon onverwacht tevoorschijn, terwijl de meeste andere spelers deze 151ste Pokémon nooit konden vinden. Dat voedde het idee dat Mew een geheime Pokémon was, die alleen voor heel goede spelers bereikbaar was. "Het leek alsof we dit allemaal hadden gepland, maar dat was niet zo. Dus hoewel het allerlei problemen veroorzaakte bij veel spelers die ermee te maken kregen, bleek uiteindelijk dat het gelukkig een positief effect had", aldus de huidige regisseur van de Pokémon-games, Shigeki Morimoto.

De hype was geboren.

Inmiddels staat de teller op 493 Pokémon - officieel. En vastgesteld moet worden dat Nintendo er in is geslaagd om van een origineel idee een zeer profijtelijk merk te maken dat al tientallen jaren mee gaat. Net als ze met 'Super' Mario heeft gedaan. Dat vereist een duidelijke visie, flinke marketing, maar bovenal de discipline om creatievellingen hun eigenwijze gang te laten gaan. Want Tajiri heeft door stug vol te houden een wereld gecreëerd waarin jongeren zich compleet kunnen verliezen.

Zo simpel is het namelijk niet om met je eerste Pokémon te beginnen en deze te trainen tot veel sterkere goedaardige monstertjes. Het uiteindelijke doel is de beste Pokémontrainer te worden en alle al dan niet verborgen Pokémon te ontdekken en te vangen. En natuurlijk zijn er ook slechteriken in het spel: Team Rocket, dat jou met boosaardige Pokémon te lijf wil gaan.

VADERS Volgens Nintendo-topman Satoru Iwata is de tijd inmiddels daar dat Pokémon verschillende generaties aan zich bindt. De eerste gamers van toen zijn immers de vaders en moeders van nu. En omdat het Japanse gameconcern een meester is in het recyclen van oude titels - een kunst die Pokémon als geen ander verstaat - zijn de games een feest der herkenning voor de ouders, en een bron van ontdekking voor de nieuwe generaties.

Het is overigens absoluut niet zo dat Pokémon HeartGold en SoulSilver simpele heruitgaven zijn van de inmiddels tien jaar oude Pokémon Gold en Silver. De games zijn grootscheeps gemoderniseerd, overduidelijk door een team van ontwikkelaars dat heel veel lol had in zijn opdracht en weer nieuwe grenzen opzocht.

Een extra dimensie geeft de Pokéwalker: een attribuut waarmee Pokémon van de spelcomputer naar de broekzak van de speler worden meegenomen. Door veel te bewegen krijgen de Pokémon meer vaardigheden. En daarmee zijn de insecten van de schuchtere Tajiri weer waar ze vandaan kwamen: buiten in de natuur, bij kinderen die de wereld verkennen.

Paradijzen
Digimon Paradijs
Dragonball Paradijs
Hamtaro Paradijs
Medabots Paradijs
Sailormoon Paradijs
Yu-Gi-Oh Paradijs
Kleurplaten Paradijs
Reclame
TIP
Pokemon Magazine
Affiliates
Pkmn.startpagina.nl
Team Rocket.nl
Pokemon Wolken
Pokémon Holland
Sinterklaas is jarig
Affiliate?