Pokemon Paradijs
Pokemon Paradijs
De Site
Welkom
Nieuws (site)
Nieuws (media)
Pokedex (GS)
Pokedex (DP)
Pokemon Les
Pokemon Gekte
Links
Tekenfilm
Afleveringen
Titelsongs
Pokéraps
Pikachu's Jukebox
Karaokémon
Team Rocket
Speelfilms
Koopvideo's
Plaatjes
Kleurplaten
Tekenles
3D Plaatjes
Icoontjes
Bewegende Plaatjes
Achtergronden
Ruilkaarten (TCG)
Sets/kaarten
Decks
Spelregels
Valse kaarten
Verzamelen
Topps
Burger King
Danone
Flippo's
Munten
Postzegels
Stickers (Merlin)
Stickers (Artbox)
Nintendo Games
Gold/Silver
Pinball
Stadium
Snap
Pokémon mini
Online Games
Woordzoeker
Schuifpuzzel
Memory
Galgje
Pikachu Skateboard
CD's/CD-roms
2.B.A. Master
The First Movie
The First Movie (2)
Pokémon 2000
Pokémon 3
Totally Pokémon
Pokémon X
Pokémon 3 (NL)
De Reis van Johto (NL)
Pkmn Project Studio
Contact
E-mail

Bron: De Volkskrant, 18 december 1997

Tekenfilm velt kinderen

Na het zien van een aflevering van de populaire tekenfilmserie Pokemon zijn in Japan dinsdagavond ruim zeshonderd kinderen in het ziekenhuis opgenomen met verschijnselen die aan epilepsie deden denken. Velen hadden last van misselijkheid en stuipen, veroorzaakt door een scčne waarin een kleurige explosie gepaard ging met het knipperen van de ogen van een tekenfilmfiguur.

De zender TV Tokio heeft besloten de uitzending van verdere afleveringen op te schorten. De maatregel is overgenomen door 37 andere tv-stations. TV Tokio deelde mee dat ongeveer 650 kijkers, in leeftijd variërend van 3 tot 20 jaar, ziek zijn geworden. Een deel van hen vertoonde de verschijnselen na het zien van een journaaluitzending over het incident. Woensdag verbleven nog 150 kinderen in het ziekenhuis.

Enige jaren geleden werden soortgelijke aanvallen geconstateerd bij kinderen die bepaalde videogames van Nintendo speelden. De serie Pokemon is gebaseerd op Nintendo's spelletje Pocket Monster. T. Mori, producent van het tv-programma, verklaarde dat voorgaande afleveringen van Pokemon ook al dit soort flitseffecten bevatten, met kleine variaties in kleur en achtergrond. De gewraakte scčne was Mori, tijdens het monteren van de film, 'niet speciaal opgevallen'.

Een epilepsie-expert van de Saitama Universiteit zei dat de symptomen duidden op een eenmalige aanval. Die zou zijn teweeggebracht door een optische prikkel, en valt daarom niet te vergelijken met epilepsie. "In het verleden zijn er veel van zulke tekenfilmprogramma's geweest", zei de wetenschapper. "Ik begrijp niet waarom het ditmaal zoveel aanvallen heeft veroorzaakt. Het geeft wel aan dat de Japanse overheid richtlijnen moet opstellen voor de productie van tv-programma's."

Spelfabrikant Nintendo is in afwachting van verder onderzoek en van het volledige verslag dat TV Tokio zal uitbrengen. Een woordvoerder van het bedrijf zei niet te vrezen dat het incident de verkoop in het kerstseizoen negatief zal beďnvloeden, "omdat het tv-programma en het spelletje van elkaar verschillen". Bij het computerspelletje wordt wel altijd een schriftelijke waarschuwing geleverd.

Paradijzen
Digimon Paradijs
Dragonball Paradijs
Hamtaro Paradijs
Medabots Paradijs
Sailormoon Paradijs
Yu-Gi-Oh Paradijs
Kleurplaten Paradijs
Reclame
TIP
Pokemon Magazine
Affiliates
Pkmn.startpagina.nl
Team Rocket.nl
Pokemon Wolken
Pokémon Holland
Sinterklaas is jarig
Affiliate?