Pokemon Paradijs
Pokemon Paradijs
De Site
Welkom
Nieuws (site)
Nieuws (media)
Pokedex (GS)
Pokedex (DP)
Pokemon Les
Pokemon Gekte
Links
Tekenfilm
Afleveringen
Titelsongs
Pokéraps
Pikachu's Jukebox
Karaokémon
Team Rocket
Speelfilms
Koopvideo's
Plaatjes
Kleurplaten
Tekenles
3D Plaatjes
Icoontjes
Bewegende Plaatjes
Achtergronden
Ruilkaarten (TCG)
Sets/kaarten
Decks
Spelregels
Valse kaarten
Verzamelen
Topps
Burger King
Danone
Flippo's
Munten
Postzegels
Stickers (Merlin)
Stickers (Artbox)
Nintendo Games
Gold/Silver
Pinball
Stadium
Snap
Pokémon mini
Online Games
Woordzoeker
Schuifpuzzel
Memory
Galgje
Pikachu Skateboard
CD's/CD-roms
2.B.A. Master
The First Movie
The First Movie (2)
Pokémon 2000
Pokémon 3
Totally Pokémon
Pokémon X
Pokémon 3 (NL)
De Reis van Johto (NL)
Pkmn Project Studio
Contact
E-mail

Bron: De Volkskrant, 7 augustus 2000

Ouders moeten van Pokémon afblijven

Je kon er op wachten: op de niet uit te putten markt die Pokémon heeft aangeboord, probeert een uitgever een graantje mee te pikken met een handleiding voor ouders. Pokémon, gids voor ouders (Elzenga, fl 12,95) van Daan Remmerts de Vries "baant voor u een weg door de regels en de namen, vertelt wat over het ontstaan en de filosofie van Pokémon en over de enorme groei van dit wereldwijde fenomeen". Bedoeling is dat "u zult begrijpen waar al die wezentjes vandaan komen en wat ze doen", zodat "u de geheimtaal van uw kind" kunt begrijpen.

Op het eerste gezicht lijkt dat wel nodig. Pokémon, een paar geleden als videospel begonnen in Japan, veroverde in het najaar van 1999 ook Nederland. De markt is inmiddels overspoeld met vijftienhonderd Pokémon-producten, waaronder een tekenfilm die dagelijks op televisie is te zien, cd's en een berg speelgoed met Pokémon-afbeeldingen of, nog beter, in de vorm van een Pokémon.

De kaarten zijn veruit het populairst, "de belangrijkse objecten van verlangen" aldus de gids. Als er een nieuwe serie is uitgebracht, kunnen winkeliers de kaarten niet aangesleept krijgen. Kopers worden op de drempel van de winkel al aangeschoten om te ruilen.

Maar hoe meer je leest in de Pokémongids voor ouders, hoe meer je ervan overtuigd raakt dat ouders gewoon ouders moeten zijn en zich er niet mee moeten bemoeien. Begrijp je kinderen beter als je weet dat Pokémon ongelooflijke wezens zijn die elkaar bevechten met bliksemstralen, wervelwinden, waterpistolen, gaswolken, een lik van hun tong of met vuur uit hun staart? Ben je pas een goede pa wanneer je precies kunt zeggen hoeveel Pokémon er zijn (150) en dat ze luisteren naar exotische namen als Blastoise, Raichu en Alakazam?

Pokémonkaarten worden gerangschikt, herschikt en opnieuw herschikt, in een speciaal verzamelboek of in lange rijen op de grond. En ze worden veel nagetekend. Bij al die bezigheden voert Pokémon het kind binnen in een mysterieuze wereld. Een wereld waar volwassenen zich niet moeten vertonen. Net zo min dat ze hun taal moeten gaan spreken. Als kind is dat wel het laatste waarop je zit te wachten.

Remmerts de Vries geeft dat in het gidsje zelf aan met een citaat van Jenny, 8 jaar: "Van mijn ouders mag ik het niet meer over Pokémon hebben. Ze snappen d'r niets van. Eigenlijk vind ik dat wel prima..."

Wanneer je kind een vette Pokémon laat zien, beaam je dus gewoon dat ie mooi is.

Paradijzen
Digimon Paradijs
Dragonball Paradijs
Hamtaro Paradijs
Medabots Paradijs
Sailormoon Paradijs
Yu-Gi-Oh Paradijs
Kleurplaten Paradijs
Reclame
TIP
Pokemon Magazine
Affiliates
Pkmn.startpagina.nl
Team Rocket.nl
Pokemon Wolken
Pokémon Holland
Sinterklaas is jarig
Affiliate?